Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpore

Malim i srednjim poduzetnicima u ovoj godini 326 milijuna kuna

tvornica tekstila
arhiva VL
12.03.2010.
u 06:59

Najviše je prigovora gospodarstvenika da se dodjeljuje velik broj potpora, ali malih vrijednosti, te da su im nedostatna sredstva koja mogu dobiti. Lani je bilo 11.800 prijava, a potpore je dobila tek trećina zahtjeva.

Ukupan iznos Operativnog plana poticanja malih poduzetnika ove će godine iznositi 326 milijuna kuna za potpore malim i srednjim poduzetnicima te za druge aktivnosti, a iznos koji će dobiti gospodarstvenici bit će na razini prošle godine - oko 200 milijuna kuna, kazala je Tihana Kraljić, ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva na Vijeću Zajednice za malo gospodarstvo HGK.

Većina javnih poziva i natječaja za potpore iz operativnog programa već je objavljena pa poduzetnici mogu prijaviti svoje projekte na području konkurentnosti i inovacija, poduzetničke infrastrukture, povoljnog financiranja uz subvencije kamata, obrazovanja za poduzetništvo, poticaja za zadrugarstvo i za obrtništvo te za projekte koji se financiraju iz sredstava EU.

Kraljić je podsjetila kako je lani dodijeljeno 3978 potpora za malo gospodarstvo vrijednih 176,9 milijuna kuna, a ukupno je dodijeljeno 4246 potpora u iznosu većem od 222 milijuna kuna. Kako je rekla, najveći je broj potpora dodijeljen u Zagrebu te Zagrebačkoj županiji, gdje je bilo i najviše zaprimljenih zahtjeva za potpore.

Najviše je prigovora gospodarstvenika da se dodjeljuje velik broj potpora, ali malih vrijednosti. Najveći su im problem nedostatna sredstva jer je lani bilo ukupno 11.800 prijava, a potpore je dobila tek trećina zahtjeva. Inače, svi projekti su objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, rekla je Kraljić.

Za ovogodišnji projekt Konkurentnost i inovacije predviđeno je 108,4 milijuna kuna, a cilj je postići veću konkurentnost malih i srednjih poduzetnika. U programu Inovacijom do konkurentnosti posebnost je da se povećava i broj zahtjeva tvrtki, a ne samo osoba inovatora, dok se u projektu Gazele sredstva usmjeravaju prema tvrtkama koje imaju najveći rast i razvoj. Najveći će iznos biti 1,4 milijuna kuna i isplaćivat će se u tri godine. Tvrtka mora ostvariti povećanje prihoda za 30 posto, povećati broj zaposlenih te imati udjel u izvozu od 25 posto.

Poduzetništvo žena jedan je od najvažnijih projekata, rekla je Kraljić, naglasivši kako Vlada usvaja i Strategiju razvoja ženskog poduzetništva s ciljem povećanja udjela žena poduzetnica. Taj program nema izmjena prema prošlogodišnjem, a iznosi potpora su između 5000 i 80.000 kuna. Toliki su iznosi i kod projekta Poduzetništvo mladih, početnika i osoba s invaliditetom. Pred završetkom je i Strategija razvoja klastera u RH, istaknula je Kraljić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije