Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Goldman Sachs

Malezija tuži 17 “vukova s Wall Streeta” za pranje 2,7 mlrd. $

Wall Street
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Valentina Wiesner
11.08.2019.
u 07:00

Po “zapovjednoj odgovornosti” u jednom od globalno najvećih financijskih skandala optužen je i moćni londonski bankar Richard Gnodde. Kao i ostalima, prijeti mu desetogodišnja zatvorska kazna, uz novčanu odštetu od najmanje 200 tisuća funti

Novih 17 optužnica protiv bankara Goldman Sachsa podignuto je u aferi izvlačenja novca iz malezijskog državnog razvojnog fonda 1MDB: nakon što je potkraj prošle godine američko Ministarstvo pravosuđa podiglo optužnice protiv njihovih bankara Tima Leissnera i Rogera Nga te malezijskog financijera Jho Lowa, kojeg je teretila i država Malezija, set malezijskih tužbi sad je proširen i na odgovorne osobe te je uključio i jednog od najmoćnijih londonskih bankara, Richarda Gnoddea.

Zatvor i do 10 godina

Od zvučnijih imena spominju se i Michael Sherwood, bivši suvoditelj Goldmanovih europskih operacija, i Michael Evans, bivši partner u banci, a sada čelnik kineske tvrtke za e-trgovinu Alibabe. Optužnice protiv njih podnesene su u skladu s malezijskim zakonom koji regulira poslovanje na tržištu kapitala, a tereti odgovorne rukovoditelje za djela koja su počinjena pod njihovim upravljanjem.

Kako prenosi BBC, malezijski državni odvjetnik Tommy Thomas najavio je da će tražiti i zatvorske i novčane kazne, zbog ozbiljnosti sheme za prijevaru i pronevjere milijardi obveznica, dugotrajnog razdoblja u kojem su djela planirana i provođena, broja uključenih podružnica banke, službenika i poslodavaca te visine iznosa naknada i provizija plaćenih Goldman Sachsu za njihovu višestruku rolu, s obzirom na to da su bili aranžeri i pokrovitelji izdanja obveznica fonda. Prijete im zatvorske kazne i do deset godina te novčane od najmanje 200 tisuća funti.

U jednom od globalno najvećih financijskih skandala umiješane se tereti da su više od 2,7 milijardi dolara namijenjenih razvojnim projektima oprali kroz američki financijski sustav. Usporedo, odvijao se i legalni posao: Goldman Sachs izdao je tri ponude obveznica 2012. i 2013. i preko njih su za fond prikupili oko 6,5 milijardi dolara te usput banci zaradili 600 milijuna dolara. Istraga o prijevari vođena je širom svijeta, u više država.

Foto: Twitter

Iz banke se, očekivano, brane:

– Vjerujemo da su danas objavljene optužbe, zajedno s prethodnim optužbama protiv zaposlenika Goldman Sachsa u prosincu prošle godine, pogrešno usmjerene i da ćemo ih energično osporiti – poručio je glasnogovornik Goldman Sachsa.

Pao i premijer Malezije

Američki i malezijski tužitelji još su prije otkrili da je novac koji je prikupio državni fond završio u džepovima nekolicine moćnih pojedinaca koji su kupovali luksuzne nekretnine, privatne avione, slike Van Gogha i Moneta, a između ostalog, da ironija bude još veća – njime je financiran blockbuster “Vukovi s Wall Streeta” s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi, fokusiran upravo na razotkrivanje financijskih malverzacija na tržištu kapitala. Dio novca iz fonda potrošen je i za davanje mita malezijskim vladinim dužnosnicima. Skandal je utjecao i na ishod izbora u Maleziji na kojima je isplivalo da je bivši premijer Najib Razak povezan s izvlačenjem novca iz fonda koji je sam utemeljio. Optužen je za korupciju, zloporabu vlasti i kaznenu povredu povjerenja. Optužena je i njegova supruga Rosmah Mansor.

Ključne riječi

Komentara 1

SP
Savski_pijesak
14:00 11.08.2019.

Kad je prvi put Malezija skoro bamkrotirala Soroš se toliko obogatio da je ovo sto daje politicarima ,medijima i migrantima pravi sitnis. Koliko li onda na nama zaraduje ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije