Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maja Hleb:

Stvaramo blagdanski ugođaj u gradu, a postavili smo i klizalište na trgu

Maja Hleb
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
11.12.2017.
u 08:24

U gradu su uveli i pametne spremnike sa solarnim napajanjem, Wi-Fi hotspotom i prešom za stješnjavanje otpada

Koprivnički Komunalac dobitnik je nagrade EKO CROPAK za cjeloviti doprinos zaštiti okoliša, a 2016. godine dobili su priznanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode za projekt ‘Smart upravljanje za čisti okoliš’. Ova komunalna tvrtka primjer je kvalitetnog upravljanja i sustavnog razvoja, posebice u segmentu odvojenog sakupljanja otpada. O uspjesima i planovima, razgovarali smo s predsjednicom uprave Majom Hleb.

Na koje sve načine u Koprivnici upravljate otpadom i održavate čistoću grada?

- Grad Koprivnica je među prvima u Republici Hrvatskoj uspostavio sustav odvojenog prikupljanja otpada. Prije gotovo 15 godina, na području grada i prigradskih naselja postavljeno je 90 ‘zelenih otoka’ s 259 spremnika za odvojeno prikupljanje staklene, metalne, papirne i plastične ambalaže, a početkom 2004. postavili smo reciklažno dvorište. Sanacija odlagališta Piškornica, u suradnji s Gradom i Fondom za zaštitu okoliša, završena je 2011. godine, a uloženo je 53,6 milijuna kuna. Iste godine izgradili smo i u funkciju stavili kompostište i reciklažno dvorište za građevni otpad koji se obrađuje u korisnu sirovinu za građevinarstvo i održavanje nerazvrstanih cesta. Proveli smo nekoliko pilot projekata, poput sakupljanja zelenog otpada na užem gradskom području i prikupljanja ambalažnog otpada od plastike. Uveli smo dvije mobilne aplikacije za građane - Zakrpaj.to kojom se prijavljuju komunalni problemi i ZelenKO koja sadrži kalendar o rasporedu odvoza plastike, papira i biorazgradivog otpada te lokacijama zelenih otoka. Zajedno s Franjevačkim svjetovnim redom iz Župe sv. Antuna pokrenuli smo humanitarnu akciju prikupljanja otpadnih plastičnih čepova i poklopaca za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji njihovom prodajom kupuju lijekove. Do sada je predano oko dva milijuna komada čepova.Tijekom 2014. godine nabavili smo 11.000 smeđih posuda i 500 kompostera za biorazgradivi otpad koji su besplatno podijeljeni građanima, a 2015. nabavili smo dvokomorno vozilo u vrijednosti 2,8 milijuna kuna koje omogućuje istovremeno sakupljanje komunalnog i izdvojenog korisnog otpada, pri čemu se štedi energija, postiže veća učinkovitost u radu te smanjuje štetna emisija u okoliš. U sklopu projekta ‘Recikliraj’, na reciklažnom dvorištu postavili smo spremnike za opasni otpad, čime je Grad Koprivnica ispunio zakonsku obvezu da se na reciklažnim dvorištima, osim neopasnog otpada, preuzima i problematični otpad. Uvođenjem inovacija u odvojeno prikupljanje otpada, nabavili smo pametne spremnike sa solarnim napajanjem, Wi-Fi Hotspotom i prešom za stješnjavanje otpada, koji smanjuju operativne troškove komunalnih službi štednjom goriva te doprinose očuvanju okoliša smanjenjem emisije CO2. U Gradu Koprivnici su u protekle dvije godine uvedeni dodatni pametni sustavi za gospodarenje otpadom vrijedni 3,1 milijuna kuna, koji omogućavaju uštede u operativnim troškovima poslovanja, kontrolu zaposlenika na terenu, smanjuju emisije u okoliš te omogućuju naplatu po količini otpada. Dakle, doista smo odmakli u kvaliteti zbrinjavanja otpada i uspješno uvodimo sve inovacije.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Upravljate i gradskom tržnicom. Po čemu je prepoznatljiva gostima i građanima?

Gradska tržnica u Koprivnici je među najpovoljnijima u Republici Hrvatskoj gledano s aspekta cijene zakupa mjesta za prodaju poljoprivrednim proizvođačima. Na zelenoj tržnici cijelu godinu raspolažemo s ponudom od 190 stolova - prodajnih mjesta, te u mliječnom kiosku imamo još sedam stolova i devet mjesta u rashladnim vitrinama za prodaju mliječnih proizvoda. Imamo i osam podrumskih prostorija za skladištenje robe. Ponuda na tržnici je veoma bogata i šarolika pa tako svaki kupac dođe do namirnica koje potražuje. Tržnica je prepoznatljiva i po sudjelovanju u projektu ‘Certificirana seljačka tržnica’. Cilj je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije. Na Gradskoj tržnici održava se i ‘Sajam zdrave prehrane’ gdje vlastite proizvode izlažu obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a posjetitelji mogu uživati u degustaciji raznih domaćih proizvoda.

Na koje ćete se načine uključiti u Advent u Koprivnici?

Sudjelujemo u ukrašavanju i kićenju prostora Gradskog parka gdje se od 14. do 31. prosinca održava manifestacija ‘Koprivnička bajka’, u sklopu koje smo postavili klizalište. Ukrašavamo i grad raznim dekoracijama i rasvjetnim instalacijama kako bismo građanima dočarali blagdansku atmosfere. I naravno, tijekom cijelog Adventa naši djelatnici brinu o besprijekornoj čistoći koprivničkih ulica i parkova.

Pogledajte i galeriju adventa u Zagrebu 2017.:

Maja Hleb
1/53
Ključne riječi

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije