Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština tvrtke

Vlahović: Adris nije slučaj, mi smo najbolja domaća tvrtka

Ante Vlahović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.06.2017.
u 21:12

Adris grupa u razdoblju od 1994. do danas ostvarivala je prosječni godišnji prinos na dionicu od čak 27 posto, rečeno je dioničarima

Iako se u medijima najavljivala oštra rasprava na Glavnoj skupštini Adris grupe, dioničari rovinjske tvrtke usvojili su financijska izvješća za proteklu godinu, donijeli odluke o isplati dividende od 17 kuna po dionici te dali razrješnice upravi i Nadzornom odboru kompanije. Iz dobiti kompanije izdvojit će se ukupno 279 milijuna kuna za isplatu dividende.

TDR nije mogao bez Agrokora

– Današnjom skupštinom i formalno smo završili transformaciju Adrisa. Umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicijski potencijal veći je nego ikad prije – poručio je dioničarima predsjednik uprave i najveći pojedinačni vlasnik tvrtke Ante Vlahović te naglasio da je Adris u posljednje četiri godine investirao više od četiri milijarde kuna. Prosječna godišnja neto dobit tvrtke iznosila je 427 milijuna kuna, dok je u 2016. godini dobit iznosila 501 milijun kuna. Cijena dionica prosječno je godišnje rasla 16 posto za povlaštenu i 24 posto za redovnu dionicu.

Najveći iskorak ostvario je hotelski biznis pod okriljem tvrtke Maistra kojoj su poslovni prihodi narasli za gotovo 40 posto, a operativna i neto dobit za čak 2,4 puta. Cromaris je svoje prihode od prodaje povećao gotovo osam puta. Croatia osiguranje financijski i organizacijski je restrukturirano, istaknuo je Vlahović, što je rezultiralo rastom neto dobiti za 54 posto. Zaključno je istaknuo da je rast dobiti novih poslova u potpunosti nadomjestio poslovanje duhanske divizije. Čelni čovjek Adrisa najavio je i da će do 2021. Adris grupa investirati još četiri milijarde kuna, od čega u turizam dvije milijarde. Očekivano, pripadnici novoosnovane udruge malih dioničara Adrisa, koju se neslužbeno povezuje s udrugom Ladonja, željeli su objašnjenje o posudbama Agrokoru. Vlahović im je odgovorio protupitanjima: Osporavate li vi to rezultate našeg poslovanja, propitujete transparentnost, govorite o gubitku, sugerirate krivnju…?

– Mislite li da bi TDR opstao, da bi ga uopće bilo da nije bilo i te suradnje?! I koja bi cijena transakcije bila, ako bi je uopće bilo!?

TDR je bio jedan od najvećih dobavljača Agrokora. Zahvaljujući i tome, TDR je godinama bio uspješna hrvatska i regionalna tvrtka. Usto, maksimizirali smo i vrijednost prilikom prodaje TDR-a 2015. godine – zaključio je Vlahović. U nastavku sjednice Vlahović je još jednom dioničare podsjetio da Adris vodi razumnu dividendnu politiku, poticajnu za dioničare, a koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke. Podsjetio je kako je ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu u razdoblju od 1994. do danas iznosio 27 posto.

– Adris nije slučaj, mi smo najuspješnija nacionalna kompanija – zaključio je Vlahović.

Kupuju 800.000 dionica

Adris grupa na Zagrebačkoj je burzi objavila da kupuje 800.000 dionica tvrtke pri čemu 400.000 dionica iz redovne serije, a ostatak iz serije povlaštenih dionica. Ponudili su cijenu otkupa dionica 5 posto veću od tržišne, a na tu vijest tržište je reagiralo skokom vrijednosti dionice za 2,73 posto za redovnu dionicu te 2,42 posto za povlaštene dionice.

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
23:26 15.06.2017.

a sto reci nego bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije