Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
2
 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Dok je ovaca, biti će i šišanja, a pametan čovjek mora pronać način obraniti se od trgovačkih prijevara. Moje iskustvo da me ne nasamare je ovako: u trgovinu ne idem bez kalkulatora a u ruci mi je uvijek popis barkoda ... prikaži još! zemalja. Kalkulator mi služi da izračunam cijenu neke robe po kilogramu, jer je varanje sa izmišljanjem težine proizvoda nevjerojatno. Što znači čokolada od 73 grama, ili šećer od trske od 327 grama,a sir u celofanu od 283 gr.? Ideje za varanje su nepresušne, pa sad i tekućine prodaju na kilograme a ne na litre. Zato je jogurt 1.5 kg. umjesto 1.5 lit, ali to nitko ne gleda. Zato savjetujem da se nosi i popis barkoda zemalja. Npr. Persil sa početnim ciframa barkoda 900 je smeće i neusporedivo lošiji od onog običnog, ali original njemačkog u DM, koji ima njemački barkod 400. Ako čokolada ima početni broj 76 je švicarska, tequilla je meksička ako je cifra 750, sir je danski sa kodom 57, ulje grčko (520), praline belgijske(54) losos norveški (70), austrijsko alpsko mlijeko (90 - 91), nizozemski Heineken (87) Valja znati još par početnih barkodova Francuska(30 - 37), USA (00 - 13), Britanija (500) Portugal (560) Mađarska (599), Finska (64), Čile (780),... Znači, proizvodi sa tim početnim ciframa su proizvedeni u tim zemljama, a ako nemaju te cifre tko zna gdje. Pametnome dosta.

 • elkomadante:

  nije čak niti toliko bitno što jedemo zadnji šrot, koji je za otpad na "zapadu", nego je pravo pitanje, kako to dolazi u hrvatsku i kako završava na policama ?

 • beitsche:

  Talijanske jabuke kod nas 3 kat.imaju istu cijenu kao jabuke u italiji 1 kat....naravno da jedemo otpad.

Još iz rubrike Biznis

2
LIAM BENHAM

IBM-ov čelnik otkriva koja će se zanimanja najviše tražiti u sljedećih 5 godina

Aircash
Uspješni

Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

plaža u Makarskoj
U turizmu zadovoljni otvaranjem granica

Na Jadranu goste prima dvjestotinjak hotela i 86 kampova