Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE OPOREZIVANJE POŠILJAKA

Mnogi Hrvati neće biti sretni: Neki će platiti PDV i ako su naručili robu prije 1. srpnja

Davor Puklavec/PIXSELL
26.06.2021.
u 16:56

Hrvatska poštoa opovrgava primjedbe kupaca da namjerno zadržava robu kako bi naplatila potrošačima dodatnih 25% te nudi i obilazak novog sortirnog centra kao dokaz da nema gomilanja

Čak i ako su naručili robu iz Kine, Velike Britanije, SAD-a ili neke druge zemlje izvan EU prije 1. srpnja, kad počinje naplata poreza na dodanu vrijednost i za pošiljke male vrijednosti, potrošači u Hrvatskoj platit će PDV dostavi li im se pošiljka nakon 1. srpnja. Potvrdili su nam to u Hrvatskoj pošti, koja će iznos PDV-a u tom slučaju naplaćivati kupcu pri preuzimanju proizvoda. Upravo su zato brojni potrošači ovih dana problematizirali kašnjenje robe iz Kine po društvenim mrežama izražavajući sumnju da pošta namjerno zadržava robu kako bi im naplatila dodatnih 25 posto. U HP-u to oštro opovrgavaju te nude i obilazak svoga novog sortirnog centra kako bi dokazali da nema gomilanja robe.

Samo za građane

– Sve što nam uđe u tokove od 1. srpnja će se naplaćivati. Zastoje nemamo i jako pazimo. Nemamo ni depoe u koje bismo uopće skupljali takve količine pošiljaka, sve je procesno posloženo da ih nakon primitka što brže pripremimo za dostavu – objašnjava izvršna direktorica ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte Jo Kempen.

Znači, još samo pet dana vrijedi oslobođenje od PDV-a komercijalnih pošiljki male vrijednosti, do 22 eura, odnosno 160 kuna, za narudžbe koje u Hrvatsku pristižu izvan zemalja EU. Nije tajna da kineski trgovci u Europi već osnivaju HUB-ove iz kojih će raditi isporuke za Europu, čime će roba dobiti tretman “europske” i potrošači neće morati plaćati porez. Novi tretman roba izvan EU obuhvaća narudžbe do 150 eura vrijednosti, odnosno 1135 kuna i u sklopu njega dostavne tvrtke; Hrvatska pošta ili neka druga kurirska služba pri isporuci kupcu obračunavaju PDV.

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke do 45 eura, odnosno 330 kuna, koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno: takav je promet oslobođen plaćanja carina i PDV-a. Količinska ograničenja tu ipak postoje za duhan i duhanske proizvode, alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode. Ovaj se postupak ne primjenjuje na porezne obveznike upisane u registar obveznika PDV-a i male porezne obveznike, nego samo na obične pojedinačne kupce – građane.

Carina ostaje ista

Nakon 1. srpnja pri kupnji potrošač treba paziti je li mu u cijenu već uračunat PDV ili će ga platiti naknadno, kako bi imao orijentaciju o pravoj cijeni koju plaća pri naručivanju robe iz trećih zemalja. Nova je regulativa proizvod usklađivanja s direktivama Vijeća EU, a kad je posrijedi carinjenje, nema promjena; tu obračun i dalje ovisi o vrijednosti pošiljke, osim za robe koje su oslobođene od carinjenja.

 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Natko Beck, najpopularniji liječnik na društvenim mrežama

Komentara 28

AF
AfganistanskiHrvat
18:33 26.06.2021.

Na žalost više ništa ne kupujem na adresu u Hrvatskoj. Amazon je preskup za dostavu a amazon de, uk, it i fr u 99% slučajeva ne šalju za Hrvatsku. Ne govorim o glupostima i sitnicama ala maskica, folija i slične gluposti. Pošte su me pokrale preko 600€. Natezanja sa Amazonom i Ebayom za povrat novca, kupac tvrdi da je poslao, ja tvrdim da nisam dobio, pošta tvrdi da je isporučila a nigdje moga potpisa itd. itd. Naručim u drugu uređenu državu u EU, dodje u roku, ako ga i ima porez je manji, pokupim stvari dva puta godišnje ili mi frendovi donesu. Najviše popizdim kada vidim da šalju u BiH i Srbiju a ne šalju za Hrvatsku, to već nešto govori o našoj dostavi.

AA
AHA_aha
17:57 26.06.2021.

Novi Crobarometer: HDZ i dalje najjači,....Podrška radu Vlade nešto je viša........Krokodila je puno a bara je mala

TR
tratincica68
18:18 26.06.2021.

Odes na ebay.nesto sto stoji 500 kuna.placas po novome 1000 kuna pa sad ti reci da to nije lupezarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije