Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaduženje

Loša potražnja spušta kamate na kredite, no promjene su minorne

Erste banka
arhiva VL
09.07.2010.
u 07:00

Banke ne očekuju da će smanjenje kamata pojačati potražnju za kreditima jer su građani još uvijek jako zabrinuti i neskloni novim zaduženjima.

Erste banka spustila je prije nekoliko dana kamate na novoodobrene gotovinske nenamjenske kredite za 1,1 postotni bod, neformalne najave nižih kamata dolazile su i iz drugih banaka pa se nametnulo pitanje stiže li, zbog slabe potražnje za kreditima, novi val pada kamata. Većina banaka korigirala je kamatne stope nekoliko puta od početka ove godine, no uglavnom u postocima zbog kojih nijednom korisniku kredita neće zatitrati srce.

Upitan intenzitet pada

Splitska banka jedina se, među onima koje smo anketirali, izjasnila da u nadolazećem razdoblju očekuje nastavak dosadašnjeg trenda pada kamata i to upravo zbog snažna pada potražnje za kreditima.

- Međutim, dinamika i intenzitet pada aktivnih i pasivnih kamatnih stopa još su uvijek neizvjesni - potvrđuju i oni sumnje ostalih tržišnih igrača.

Ističu i da od smanjenja kamata ne treba očekivati ni znatniju dinamizaciju potražnje za kreditima, jer još uvijek visoka zabrinutost, zbog dugotrajna i spora oporavka gospodarske aktivnosti i zaposlenosti, nepovoljno utječe na sklonost građana prema novim zaduženjima.

Niža zaposlenost i plaće

Podsjećaju da je prosječan broj zaposlenih osoba u prvih pet mjeseci manji za skoro 100 tisuća u odnosu na lani, a i neto plaće bilježe daljnji pad.

- Kod korporativnih klijenata također bilježimo suzdržanost prema novim zaduženjima, pogotovo prema kapitalnim ulaganjima, bez obzira na relativno povoljne kamatne stope za kvalitetne klijente ili subvencionirane kamate kroz HBOR-ove aukcije - priznaju.

Trenutačno imaju akcijsku ponudu gotovinskih kredita s kamatama od 7 do 8,5 posto, a najavljuju i nove akcije u budućnosti.

U Zabi, pak, ističu da su u prvom polugodištu 2010.malim poduzetnicima i obrtnicima je odobrili oko 25 posto više kredita nego u istom razdoblju lani te 15 posto više stambenih kredita. Nagađaju da je možda posrijedi reakcija klijenata na kamate smanjene u prethodnom razdoblju. Početkom srpnja dodatno su smanjili kamate na stambene kredite od 0,55 do 2,7 posto, no o budućem trendu se ne izjašnjavaju, kao ni PBZ koji trenutačno ima akcijske kamate stambenih kredita za mlade, nenamjenskih i autokredita. RBA je u lipnju uvela u ponudu stambene i nenamjenske kredite u eurima uz niže kamate. Hypo banka zasad nema namjeru mijenjati kamate, a u Erste banci također smatraju da daljnji veći pad nije izgledan u nekom bližem razdoblju. Da ne treba očekivati bitnije promjene kamata, ni aktivnih, ni pasivnih, nedavno je istaknuo i Anton Starčević, makroekonomist RBA;

- Povećana ponuda kapitala će voditi i većoj borbi banaka za klijente radi povećanja plasmana, ali će i dalje ostati visoki kriteriji procjene rizičnosti plasmana. Prosječne kamate na kredite ostat će na visokoj razini, ali s povećanim rasponom kamata u odnosu na proteklu godinu zbog više osjetljivosti na trošak rizika.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:38 09.07.2010.

Štrik za vješanje bankari namazali i \"Nivea\" kremom, ali opet nema vajde i nije neka navala, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije