Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Barbara Dorić:

LNG terminal na 
Krku počet će raditi 
u listopadu 2020.

Barbara Dorić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25.05.2018.
u 08:30

Omišalj će od LNG terminala imati najmanje 10 posto sadašnjih proračunskih prihoda

Barbara Dorić koju je javnost upoznala kroz projekt privlačenja ulaganja u istraživanje plina i nafte u Jadranu i na kopnu nedavno je preuzela posao realizacije LNG terminala u Omišlju. Projekt je to o kojem se govori već desetljećima bez ikakva pomaka, a s njom smo razgovarali o tome u kojoj je fazi izrade, kada će se realizirati i koliko interesa ulagača ima za terminal u Hrvatskoj.

Nedavno ste preuzeli poziciju direktorice LNG Hrvatska. U kojoj ste fazi zatekli projekt plutajućeg terminala?

Iduća će dva mjeseca biti ključna za realizaciju projekta i u tom nas razdoblju očekuju brojni izazovi. Treba rezati troškove projekta ne bi li se omogućila konkurentna tarifa pri manjem zakupu kapaciteta, propisati pojedine tehničke specifikacije, postupke i pravila korištenja terminala, kada je riječ o samome korištenju terminala od strane potencijalnih korisnika. Cilj je svega toga da se otvorena pitanja razjasne prije drugog kruga natječaja za obvezujući zakup kapaciteta koji se otvara 22. lipnja ove godine.

Na LNG terminalu radi se dva desetljeća. Kada ćemo konačno imati terminal u Omišlju?

Terminal ćemo imati potkraj lipnja odnosno početkom srpnja 2020. godine, a terminal će operativno početi s radom na plinsku godinu, znači 1. listopada 2020. godine. Naravno, sve uz pretpostavku da u drugom krugu natječaja za obvezujući zakup kapaciteta koji počinje 22. lipnja ove godine uspijemo osigurati dovoljan obvezujući zakup kapaciteta da bi projekt bio komercijalan.

Na nedavnom natječaju za zakup terminala i nije bilo puno interesa. Zašto?

Vjerujem će se prepoznati sve aktivnosti koje provodimo te da ćemo u drugom krugu uspjeti osigurati dovoljan zakup koji je neophodan za nastavak realizacije projekta. Treba ga sagledavati dugoročno, a ne od danas do sutra. Tržišna kretanja cijena prirodnog plina i cijena LNG-a se mijenjaju te gledajući dugoročno LNG terminal Republici Hrvatskoj i regiji osigurava sigurnost opskrbe unatoč padu domaće proizvodnje i potiče konkurentnost samog tržišta.

Lokalna vlast u Omišlju i županiji buni se protiv plutajućeg terminala. Je li u pozadini politička akcija ili ozbiljan bunt i kako ga premostiti?

Suradnja sa zainteresiranom javnošću je ključna za realizaciju svakog projekta. Udruge civilnoga društva svojim aktivnostima svakako pridonose ostvarivanju ciljeva u osiguranju najviših standarda zaštite okoliša i prirode, i bez obzira što im često nedostaje stručnih znanja, vjerujem da ćemo u konstruktivnom dijalogu zajedno ostvariti zacrtane ciljeve energetskoga i gospodarskoga razvoja.

Koje će biti koristi za lokalnu zajednicu?

Samo od koncesijske naknade za pomorsko dobro općina Omišalj dobivat će godišnje milijun kuna, što je pet posto prihoda općine Omišalj. Predviđena godišnja koncesijska naknada za pomorsko dobro za prvih 25 godina iznosit će 1,5 milijun kuna godišnje, od čega će se dvije trećine odnosno milijun kuna isplaćivati u korist općine Omišalj, a jedna trećina odnosno 500 tisuća kuna u korist Primorsko-goranske županije. Osim uvećane koncesije naknade, općini Omišalj će se isplaćivati i dodatna naknada sukladno Zakonu o tržištu plina. Stoga će općina Omišalj najmanje 10 posto trenutačnih prihoda imati od LNG terminala. Zajedno s prihodima od koncesije za pomorsko dobro i naknade koja je predviđena Zakonom o tržištu plina, uzimajući u obzir prihode od prireza i poreza, prihod za lokalnu zajednicu procijenjen je na najmanje tri milijuna kuna. Osim izravnih prihoda za općinu Omišalj, izravni prihod po jednom LNG brodu koji dovozi LNG na terminal iznosi od 70.000 do 90.000 eura po pristajanju svakog LNG broda, a koji će prihodovati pružatelji lučkih usluga (peljari, remorkeri, privezači, svjetlari), što za njih znači opravdano ulaganje u povećanje obuhvata njihova poslovanja, povećanje zapošljavanja te dodatne prihode. Osim navedenog, procijenjeno je da će biti potrebno oko 50 djelatnika na LNG terminalu, koji će većinom biti naši državljani.

Koja je prednost plutajućeg terminala u odnosu na kopneni terminal?

Najveća prednost plutajućeg terminala je u kapitalnim troškovima koji su oko 50 posto manji te u vremenu potrebnom za gradnju. Investicija u plutajući terminal na otoku Krku s kapacitetima koji su nama potrebni iznosit će do 250 milijuna eura, a kopneni terminal takvih kapaciteta povećao bi kapitalne troškove za 40 do 50 posto. Za procese prihvata, skladištenja i uplinjavanja LNG-a koji se odvijaju na LNG terminalu koriste se slična tehnološka rješenja neovisno o tome gradi li se plutajući ili kopneni terminal. Osim razlike u kapitalnim troškovima, velike su oscilacije i u godišnjim operativnim troškovima. Operativni troškovi našeg plutajućeg terminala procijenjeni su na 14 milijuna eura godišnje, a u slučaju kopnenog bili bi oko 10 milijuna eura veći. Treba naglasiti da mi kupujemo FSRU brod, ne unajmljujemo ga, odnosno ne uzimamo ga na leasing kao što je to prikazano u studiji koja je prijašnjih godina bila izrađena za LNG Hrvatska i koja se pojavljuje u javnosti. Naime, u toj se studiji uspoređivao kopneni terminal s plutajućim terminalom, ali tako da se FSRU brod uzima u najam, s troškom najma od 50 milijuna eura godišnje, a što nije slučaj u sadašnjem projektu. Navedeno ima velik utjecaj na tarifu koju su korisnici terminala dužni plaćati operatoru terminala za prihvat, skladištenje i uplinjavanje LNG-a, a nikako ne može biti konkurentno uzimajući u obzir moguće potrebe tržišta.

Ključne riječi

Komentara 4

BF
bf2
14:36 25.05.2018.

ako i ovaj projekt u međuvremenu ne zaustave kojekakve "udruge",i naravno,tu je SDP koji je za par glasova u stanju napraviti bilo što (iako im se bivši gazda zalagao za taj terminal)

Avatar maxist
maxist
13:28 26.05.2018.

eko kvarner i praščić šute ko šljiva v riti...?!

Avatar Zagor 74
Zagor 74
19:46 26.05.2018.

Ajde objavite neki plan aktivnosti, pa da pratimo izvršavanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije