Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE CIJENE

Litra benzina skuplja za 46 lipa, mala ušteda za vlasnike automobila s dizelskim motorima

Od ponoći skuplji benzin, a jeftiniji dizel
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2022.
u 07:48

Od ponoći na benzinskim postajam vrijede nove cijene goriva

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 13,83 kune što je 46 lipa više nego u ponedjeljak kada je stajala 13,37 kuna, dok je litra osnovnog eurodizela jeftinija za 10 lipa.

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona, Lukoila i još nekih distributera od utorka iznosi 13,83 kune. S druge strane, pala je cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12,92 kune, a bio je 13,02 kune.  

Portal cijenegoriva.info objavio je da je prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 23 kune, dok je spremnik dizela povoljniji za pet kuna. Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od utorka Ina prodaje litru benzina eurosuper 100 za 15,30 kuna, a bila je 14,85 kuna.  

Poskupjela su, dakle i benzinska premium goriva, a pojeftinila dizelska premium goriva. Ina eurodizel class plus sada prodaje za 14,29 kuna, a bio je 14,39 kuna. Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 14,79 kuna, a bio je 14,34 kune. Crodux za litru eurosupera 100 sada traži 15,35 kuna, a bio je 14,90 kuna,  a takvo je povećanje i za Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola. "Stotka" na Tifonu stoji 15,38 kuna, a bila je 14,99 kuna.    

Na Tifonu eurodizel premium stoji 14,39 kuna, a bio je 14,59 kuna,  dok Crodux svoj eurodizel maxpower prodaje po cijeni od 14,34 kune, a bio je 14,44 kune.  Petrol svoj Q Max eurodizel isto prodaje po 14,34 kune, a bio je 14,44 kune.  

Plenković o cijenama goriva: Vidjet ćemo što možemo napraviti

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučer na konferenciji za medije rastuće cijene goriva. 

- Mislim da smo mi reagirali jako dobro po svim poljima. Vidimo da će nešto narasti sutra Super, a malo će se spustiti plavi dizel. Nama je uskoro referentni datum početkom lipnja za odluku o cijenama naftnih derivata. Tu ćemo detaljno vidjeti što možemo napraviti oko cijena naftnih derivata, oko subvencija kućanstvima i gospodarstvu na cijenu naftnih derivata. Koje god opcije budu na stolu, a imamo ih, mi ćemo učiniti daljnje iskorake kako bi se smanjio udar na standard građana. Vidjeli ste nedavno i odluke prema umirovljenicima koju smo u konačnici i korigirali. Vlada analizira cijelu tu situaciju. Osluškujemo što i predlažu drugi akteri, a kada budemo spremni i situacija bude nalagala da interveniramo to ćemo i učiniti na korist građana i gospodarstva", kazao je Plenković.

Na pitanje je li jedna od opcija i smanjenje trošarina, Plenković je kazao da je i to moguće. Dodao je da je prvi rok prvi lipanj, a onda je ponovio da će vidjeti trendove na tržištu i onda će zajedno s drugim članovima Vlade donijeti odluku.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Plejada
Plejada
08:15 24.05.2022.

Nikada u školi nism čuo za mjernu jedinicu "prosječni spremnik benzina". Može li mi netko reći koliki je taj prosječni spremnik i prema čemu se mjeri? Koja je osnovna jedinica? Po nekoj logici trebao bih znati koliki je najmanji i najveći spremnik. Zašto novinari ne daju i te podatke kad se koriste tom novom mjernom jedinicom? Da li se tu računa i spremnik kosilica i skutera?

DU
Deleted user
08:29 24.05.2022.

Ina-mol usporedite cijene Mađarska Hrvatska

WW
wwwcro
10:12 24.05.2022.

“Bijele noći”- hrvatsko nalazište nafte u Libiji je prodao Mesić za 1% vrijednosti nafte (74 mil. dolara) , a INA-u su prodali SDP i Sanader. Zašto odgovorni nisu u zatvoru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije