Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hbor-u 500 mil. eura

Linić: U Hrvatskoj gotovo nitko nije za promjene, svi samo galame

anton rop,slavko linić,anton kovačev (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
25.01.2013.
u 14:24

Vlada kani ozbiljnije krenuti u investiranje obnovljivih izvora energije. Financirat ćemo male i srednje investicije; vjetroelektrane, obradu biomase, rekao je Linić

Predstavnici Europske investicijske banke i HBOR-a potpisali su danas ugovor o prvoj tranši zajma od 500 milijuna eura - dosad najvećem zajmu koji je EIB odobrio bilo kojem korisniku u Hrvatskoj. Prva tranša iznosi 250 milijuna eura, a s obzirom da budući korisnici kredita za polovicu tog iznosa već čekaju odobrenje, iz HBOR-a najavljuju da bi ugovor o korištenju preostalih 250 milijuna eura trebao biti potpisan prije ljeta.

- Posrijedi je iznimno povoljna kamata koja je u pregovorima ostala ista bez obzira na pad rejtinga Hrvatske; 2,7 posto za fiksnu kamatu i 1,3 do 1,4 posto za promjenjivu – istaknuo je Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a, te istaknuo da će odobreni zajam pridonijeti zadržavanju radnih mjesta u hrvatskom gospodarstvu, ali i pokretanju novog investicijskog ciklusa i otvaranju novih radnih mjesta. Poduzetnicima će krediti na 12 do 14 godina u razdoblju do 30. lipnja iz ovih sredstava biti plasirani uz kamate 2,3 i 5 posto, a nakon toga 2,4 i 6 posto. Namijenjeni su srednjim i malim poduzećima, ali i srednje kapitaliziranim tvrtkama.

- Napokon ćemo ozbiljnije ući u obnovljive izvore i priča da će Hrvatska do 2020. godine imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora može postati realna. Financirat ćemo male i srednje investicije; vjetroelektrane, obradu biomase... – najavio je ministar financija Slavko Linić.

Potpredsjednik EIB-a Anton Rop otkrio je da je već obavio i razgovore s ministrima Linićem i Marasom o financiranju dijela kojim Hrvatska participira u povlačenju strukturnih fondova EU.

- Sad je sve na stručnosti, od privatnog sektora do vladinih ljudi, da realiziraju projekte. Financije nisu problem – poručio je Linić.

No, nakon službenog potpisivanja Slavko Linić se i potužio na prilike u Hrvatskoj:
- U Hrvatskoj gotovo nitko nije za promjene, svi odmah galame - poručio je ministar financija. 

>> Jakovina: Smjenjujemo Kovačeva iz HBOR-a? To su glasine

Komentara 10

SE
sestrićna
16:09 25.01.2013.

liniću..u hrvatskoj su svi za promjene ..ali za one pozitivne..

CH
chemica
15:01 25.01.2013.

Investicije u obnovljive izvore energije koji su gotovo u pravilu skuplji od klasičnih. Vrlo "mudra" poslovna odluka. Dijelovi za vjetroelektrana ili sustave fotoćelija se proizvode u inozemstvu tako da će korist za naše gospodarstvo biti "ogromna". Nakon toga ćemo plaćati skuplju struju. Ako je to sve što Linić zna i može...Jadno i bijedno. Dobre namjere su prisutne, ali uz preveliku dozu amaterizma oliti nesposobnosti. Dobronamjerni bi to nazvali i nedostatkom bilo kakve vizije.

DU
Deleted user
15:27 25.01.2013.

smisao države nisu novi porezi i veliki buđet već je smisao države dobar životni standard stanovnika i njihova proizvodnost i radišnost koja omogućuje taj standard.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije