Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruženje ugostitelja Zagreb

Letica: Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugog kruga pregovora

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
27.11.2020.
u 09:34

"Sve što tražimo je realno, svi zahtjevi su realni i na tome trebamo inzistirati", rekao je.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je u petak uoči sastanka predstavnika Vlade i predstavnika, ugostitelja, HUP-a i Udruge Glas poduzetnika kako je važno da se danas postigne dogovor.

"Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugoga kruga pregovora, to je ključna činjenica", izjavio je Letica uoči sastanka.

Kazao je i kako ne smiju odustati od svojih zahtijeva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje.

"Sve što tražimo je realno, svi zahtjevi su realni i na tome trebamo inzistirati", rekao je.

>> VIDEO Ugostitelji o novim mjerama

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svjesni stanja u proračunu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svjesni. "Zato smo ponudili taj model gdje mi njih faktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine", rekao je.

Ugostitelji su naime, u četvrtak predložili dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novo zatvaranje ili će, ako do njih ne dođe, mnogi od njih bankrotirati. Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. svibnja 2021.) 

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te Covid kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost, tj. HAMAG-BICRO krediti za likvidnost na tri godine uz dodatne ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike kojima je onemogućen rad.

>> VIDEO Plenković o novčanim kaznama za nepridržavanje mjera

Ugostitelji bi, kako je rečeno u četvrtak na na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca, uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Ugostitelji pritom ukazuju na potrebu brzog isplaćivanja kredita jer na njih sada prečesto predugo čekaju.

Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Nadalje, taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl. Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Temida
Temida
10:22 27.11.2020.

Nemojte pregovarati. Kazneno prijavite službene osobe donosioce mjera. Te osobe su suprotno odredbama Kaznenog zakona prekoračile granice svojih ovlasti i drugima počinile i čine velike imovinske i neimovinske štete. Njihova ovlast nije da u zaštiti građana od rizika po zdravlje i život drugima čine štete. Npr. mjere zaštite zdravlja i života u prometu ne zabranjuju rad, trgovanje i poduzetništvo sudionicima u prometu. Ne opstruiraju njihovo pravo na zdravstvenu skrb. Niti pritvaraju nevine sudionike u prometu u kućni pritvor pod krinkom da tako smanjuju rizik stradanja u prometu. Jar faktički, ako se pola vozača "izolira" od prometa na dva tjedna, bit će manje stradalih u prometu. Ili ako se zabrani proizvodnja svih slatkiša ili alkohola na godinu dana bit će manje stradalih od dijabetesa, ciroze jetre, trovanje alkoholom i srčanih bolesti. Pa ipak, nitko pukim pozivanjem na "zaštitu života" ne smije to raditi. Jer, time bi činio drugima velike imovinske i neimovinske štete, što je kazneno djelo. No korona mjerama se čini upravo to. Njima se zlouporabom položaja i ovlasti čine kaznena djela protiv imovine građana i poduzetnika, protiv zdravlja ne-kovid bolesnika, i protiv slobode korona zaraženih. A sve se u javnosti maskira pukim pozivanjem na "zaštitu života". Zato tužite i prijavljujte službene osobe koje donose korona mjere. Ono što čine su kaznena djela.

DU
Deleted user
10:00 27.11.2020.

Sretno

Avatar najbolji13
najbolji13
09:59 27.11.2020.

jesi procitao da imas pravo dostavu 24 sata obavljati?mjere su izvrsne i nemojte kukati jer to traje 2 tjedna ako vi ugostitelji kao poznate lopovcine niste ukralii sebi da može 2 tjedana zivjeti e onda..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije