Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati Agrokorovih kompanija

Ledu dobit uzletjela, i Jamnica profitabilnija

Ilustracija
Tomislav Miletic/PIXSELL
05.09.2018.
u 08:45

Zvijezda je u pola godine zaradila oko 17,2 milijuna kuna. Znatno je to bolji rezultat od lanjskog gubitka koji je iznosio 74,3 mil. kuna.

Kompanije iz Agrokorova koncerna čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi objavile su konsolidirana financijska izvješća o poslovanju u prvoj polovici ove godine. Ledo, Jamnica i Zvijezda značajno su poboljšale poslovanje u odnosu na dio prošle godine u kojoj je Agrokor potresala najjača kriza, a Belje, Vupik i PIK Vinkovci imali su lošije rezultate nego u istom razdoblju lani.

Ledo je u pola godine zaradio 222 milijuna kuna neto dobiti i postigao rast zarade od 51 posto. Ključ takvog uzleta je u kombinaciji rasta prihoda za gotovo deset posto, na 1,18 milijardi kuna, te usporenje rasta rashoda. Ledo je najprofitabilnija tvrtka u grupi šest perjanica Agrokora. Jamnica je donijela gotovo 117 milijuna kuna neto dobiti, ali nešto manje prihode nego u prvoj polovici 2017. Zarada Jamnice skočila je gotovo 99 posto, ali ukupni prihodi pali su čak osam posto, na 1,14 milijardi kuna.

Rashodi smanjeni

U kompaniji su pojasnili da je pad prihoda najvećim dijelom posljedica smanjenja financijskih prihoda zbog smanjenja prihoda od kamata jer se od datuma otvaranja postupka izvanredne uprave ne obračunavaju kamate na potraživanja nastala prije otvaranja postupka. Na smanjenje prihoda utjecalo je i napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana u Jamnici kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja. Financijski prihodi, kako se može vidjeti iz konsolidiranog izvještaja, pali su s 28 na oko sedam milijuna kuna. Jamnica je pad prihoda od 93 milijuna kuna pratila smanjenjem rashoda za 150 milijuna kuna pa je rezultat povećana profitabilnost. Zvijezda je pak u pola godine zaradila oko 17,2 milijuna kuna. Bitno je to bolji rezultat od lanjskih 74,3 milijuna kuna gubitka. Ipak, činjenica je da su prihodi od prodaje narasli za manje od šest posto u odnosu na razdoblje u kojem se Agrokor i njegov maloprodajni lanac suočavao s padom prometa i velikom krizom nelikvidnosti. Dobar rezultat ponovno je postignut smanjivanjem rashoda za petinu.

Niska vrijednost tovljenika

Tri tvrtke koje su predvodnice Agrokorova sustava ipak su postigle dobre rezultate za svoje vlasnike, što nije slučaj u Belju, PIK Vinkovcima i Vupiku. Belje je imalo nižu dobit nego u prvih šest mjeseci 2017. Točnije, Belje je u pola godine ostvarilo neto dobit od 8,6 mil. kuna, što je 2,8 mil. kuna manja dobit u odnosu na isto razdoblje 2017. Pali su mu prihodi od prodaje za 5,5%, na 576,8 milijuna kuna. PIK Vinkovci i Vupik imali su gubitak u prvoj polovici godine. PIK Vinkovci prvo je polugodište završio s gubitkom od 22 mil. kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani za 19,3 mil. kuna.

Ukupni su prihodi iznosili 337,47 milijuna kuna i povećani su 108,2%, a povećani su i ukupni rashodi za 118,3%, na 359,48 milijuna kuna. Ipak, prihodima od prodaje ispunili su se planovi s početka godine. U izvještaju se ističe da je kompanija investirala gotovo šest milijuna kuna. I Vupik je poslovao s gubitkom, koji je iznosio 13 milijuna kuna. U prvom polugodištu 2017. Vupik je imao pozitivan rezultat od 1,1 milijun kuna. Loš rezultat posljedica je pada prihoda od prodaje za gotovo petinu, a u kompaniji pojašnjavaju da je do toga došlo zbog niske tržišne vrijednosti tovljenika i smanjenog kreditiranja u kooperacijskoj proizvodnji.

Ključne riječi

Komentara 2

GL
glavaticro
09:30 05.09.2018.

Pa sve firme su profitabilne dok se ne krade novac iz njih...

DU
Deleted user
09:56 05.09.2018.

Još da nisu pokradene i izvučeni novci iz njih di bi im bio kraj.Prvo Todorić pa lex Agrokor dobro su i opstale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije