Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIVA EKONOMIJA Inspektori pečate objekte u kojima se gosti primaju na crno, a regularni privatni iznajmljivači upozoravaju

Lažni zimmer frei uzima 200 milijuna eura

pos-lazni-txt.jpg
import
11.07.2006.
u 19:00

Završava li inspektorskim pečatom njihovo ljetovanje? Hoće li ikad više doći i pričaju li, kad se vrate, o svemu kao o velikom skandalu? Zasad, kako se čini, nema tako dramatičnih odjeka. Turistički radnici kazuju kako većina ništa nije slutila kad je kretala na put, a gotovo svi prihvate i obvezu svojih lažnih turističkih domaćina da im osiguraju nastavak odmora u obližnjem legalnom objektu.

Stranci povezaniji
No da scene koje su viđali nisu ugodne i da će priča procuriti u strane medije i u negativnom kontekstu, nema nikakve sumnje. Po vijestima koje stižu s naše obale prvi su se na udaru, naime, našli upravo stranci.
Pokazalo se, među ostalim, da su neki od stranih vlasnika i povezani te da ljeti u kontinuitetu rade veliki, pravi turistički biznis. Među našim ljudima, u čijem je vlasništvu otprilike devedeset posto od 600.000 postelja u vikendicama, mnogi  rade na crno, ali to je obično znatno manjih razmjera. I to je jedini razlog zašto su se stranci prvi našli na udaru zakona  govori Neno Pinezić, član Vijeća strukovne skupine obiteljskoga smještaja Kvarnera, odakle su najčešće dolazila upozorenja o krađi noćenja, što su činili neprijavljeni privatni iznajmljivači. Iako se lažni kvarnerski zimmer frei i prvi našao pod inspekcijskim povećalom ove sezone, tamošnji turistički radnici kažu da iznajmljivanja na crno ima podjednako duž obale. Prema nekim je procjenama domaći turizam stoga zakinut za najmanje dvjestotinjak milijuna eura.
 Od tih šestotinjak tisuća postelja u vikendicama neke su zauzete cijelo ljeto, ali u prosjeku računamo da su  sve pune u tri tjedna ljetne špice.

Kvarner nije izuzetak
Time dolazimo do više od 12 milijuna utajenih noćenja, kojima je cijena ljeti   po 15 do 20 eura. Kad se zbroje poslijeratne godine,  jasno je kako je riječ o golemim svotama koje su izbjegle svako oporezivanje, a za naše su gospodarstvo bile izgubljene i na druge načine. Od toga novca nije bilo koristi ni za novo zapošljavnje, recimo, a kako su mnogi radili bez potrebnih uvjeta i kategorije, bili su i loša reklama turizmu u cjelini  kaže N. Pinezić.
  Očito je bio posljednji trenutak da se država ozbiljnije posveti tom gnijezdu crne ekonomije. O razmjerima i odnosima svjedoči i podatak da vlasnici vikendica i stanova za odmor, s oko 350.000 turističkih postelja,  raspolažu gotovo upola manjim potencijalom vikendaša, među kojima je sve više stranaca. Približavanjem EU i izjednačivanjem prava domaćih građana i stranaca otvara se prostor da broj stranih vlasnika nastavi rasti još brže, a teško je vjerovati da novi samoinicijativno ne bi grabili u eldorado nelegalna iznajmljivanja. Nakon godina inspekcijske nemoći, dostajalo je samo zakonski propisati kako je sud dužan u roku od 24 sata odgovoriti na inspekcijski zahtjev i izdati ili odbiti sudski nalog za ulazak u kuću.


Strani rođaci brojniji

Mjerodavni tvrde da pri kontrolama nije bilo nikakve zadnje namjere prema stranim vlasnicima kuća, stanova i apartmana za odmor na hrvatskoj obali. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je samo o tome da su tijekom priprema za inspekcijski rad u 2006. pročešljane evidencije lokalnih turističkih zajednica o uplaćenoj boravišnoj pristojbi, koju plaćaju i vikendaši. Iz te se evidencije moglo iščitati da je broj prijatelja i rođaka koji su odsjeli u objektima stranih vlasnika odskakao, te u pravilu znatno nadmašivao, broj “rođaka” u vikendicama vlasnici kojih su Hrvati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije