Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljivi izvori

Križevčani grupno ulažu u sunčanu elektranu

24.05.2018.
u 23:35

Najmanji je ulog 1000, a najveći 10.000 kuna, ulaganje uvećano za 4,5 posto godišnje kamate vraća se za 10 godina uvećano za godišnju kamatu 4,5 posto

Da i te kako postoji interes građana za ulaganje u obnovljivu energiju, pokazalo se u samo nekoliko dana koliko je trebalo da se gotovo u potpunosti prikupi novac za izgradnju prve sunčane elektrane u njihovu vlasništvu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima. Za Hrvatsku pionirski projekt grupnog ulaganja u obnovljive izvore pokrenula je Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Križevcima pod nazivom „Križevački sunčani krovovi“.

Isplativije od oročavanja

Već danas imamo upisan interes za 93 posto ukupnog iznosa vrijednosti projekta, iako smo ograničili maksimalan iznos pojedinačnog ulaganja na 10 tisuća kuna. Mnogi su htjeli uplatiti i više, no cilj nam je da što više građana sudjeluje u projektu grupnog ulaganja – objasnio je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Minimalni je ulog budućih suvlasnika elektrane već tisuću kuna. Koncept je zamišljen tako da građani vlastitim novcem financiraju izgradnju sunčane elektrane snage 30 kW i pritom ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4,5 posto godišnje. Postaju tako davatelji mikrozajmova na razdoblje od deset godina tijekom kojih će vratiti investiciju i dobiti kamate znatno veće nego što bi ih ostvarili oročavanjem u banci. Usto će biti sudionici projekta društveno korisnog kroz više aspekata – uložit će u „zelenu“ energiju, ojačati lokalnu energetsku autonomiju i ostaviti vrijednost za buduće generacije jer će, nakon deset godina kroz koje će se investicija isplatiti, sunčana elektrana prijeći u vlasništvo grada. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane, a ta će se naknada koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima – kaže Ivan Zoković, voditelj projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu. Gradonačelnik Križevaca vidi u tom modelu veliki potencijal i kaže da je to tek početak. Na tribini na kojoj je predstavljen projekt građani su pokazali golem interes, a potvrdili su ga kasnije i odlukama o ulaganju.

– Već imamo ideje i za druge lokacije, a želimo uključiti i druge pravne subjekte koji su iskazali interes: imali smo upite od pravnih osoba, škola, institucija... Pitaju možemo li isto napraviti i na njihovim krovovima – otkriva Rajn, čiji je cilj popularizirati energetsku samoodrživost kako bi kroz koju godini Križevčani masovnije krenuli u postavljanje solarnih panela na svoje domove, to više što to dijelom subvencionira i država. Rok za uplatu je 15. lipnja, a odmah nakon toga počinje izgradnja koja će trajati pet tjedana. Prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana Hrvatska bi tako trebala dobiti u kolovozu.

Posebno se veselim što će u izgradnji sudjelovati hrvatski proizvođači; lokalne zasad nemamo, ali dogovorena je suradnja s tvrtkom iz Varaždina. A širenjem projekta na druge lokacije potaknut ćemo i nacionalnu proizvodnju – zadovoljan je gradonačelnik koji otkriva da Križevci imaju potencijala i u biomasi i geotermalnoj energiji koju također kane iskoristiti. Već krajem ovog tjedna predstavit će novi projekt – geotermalni agrocentar.

Iduća – geotermalna energija

Geotermalnu energiju kane koristiti i u budućoj zadružnoj stambenoj zajednici za koju su također pokrenuli pilot projekt sa Zadrugom za etično financiranje (ZEF). Rajn kaže da je uloga Grada da sluša struku i bude podrška, a da se sve ove ideje temelje na znanosti i održivu razvoju, ustvari – zdravorazumskom pristupu.

Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a, poručuje da ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju.

– Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiranju putem mikrozajmova može se replicirati i na drugim objektima javne namjene – ističe Kordić.

Podršku su im dali Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu), Europsko udruženje gradova Energy Cities, hrvatski Terra Hub i Greenpeace koji u ovakvim inicijativama vidi rješenje za borbu protiv klimatskih promjena.

– Građani nas često pitaju što mogu sami učiniti. Rješenje krize s fosilnim gorivima svakako je u obnovljivim izvorima energije. Ovo je jedan od načina na koji se svi mogu uključiti u nužnu i hitnu energetsku tranziciju, primjerice, usmjeravanjem dijela štednje iz komercijalnih banaka u društveno odgovorne projekte – poručila je Marija Tomac, voditeljica kampanje u Greenpeaceu.

Upravo pokretanjem platforme za grupno investiranje, koja spaja pokretače minielektrana obnovljivih izvora energije s ulagačima, Zelena energetska zadruga ušla je nedavno u program potpore za pet najboljih projekata koje podupire Akcelerator za društvene poduzetnike (ACT) iz Čakovca. ZEZ je osnovan 2013. u sklopu projekta “Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj“ koji je provodio UNDP, nakon čega se osamostaljuju i prerastaju u krovnu organizaciju za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji. Jedan su od suosnivača i suvoditelji energetske sekcije pri Zadruzi za etično financiranje, a kao članovi Energetske zajednice koordiniraju rad tehničke skupine za uključenje građana u razvoj obnovljivih izvora energije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije