Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sustav provjere

Krivotvoreni lijekovi uskoro teže do tržišta EU

Andreas M. Walter
Foto: HUP
16.11.2018.
u 08:12

Svakom pakiranju lijeka jedinstveni serijski broj od veljače 2019.

Iako smo uvjereni da su lijekovi koje hrvatske kompanije plasiraju na tržište u potpunosti sigurni već i sada, što službeno potvrđuju i podaci HALMED-a, koji nije zabilježio krivotvorine hrvatskih proizvođača lijekova na tržištu, primjenom novog sustava provjere autentičnosti dodatno će se izbjeći mogućnost ulaska krivotvorina u legalni opskrbi lanac lijekova u Hrvatskoj i EU – kazala je savjetnica Odjela za međunarodne poslove Biserka Sladović na jučerašnjem skupu HUP-a o pripremama u EU za sustav provjere autentičnosti lijekova koje potpuna primjena počinje u veljači 2019.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore kako je svaki drugi lijek kupljen preko interneta krivotvoren, zbog čega godišnje umre i do milijun ljudi. Stoga se iduće godine uvode propisana paneuropska sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja i jedinstvenog serijalizacijskog broja – označavanje svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.


– U Belupu nemamo informacija o krivotvorenju naših lijekova što je potvrdio i HALMED. No internacionalne akcije koje provodi Interpol detektirale su 25 mil. krivotvorenih lijekova u vrijednosti oko 500 mlrd. dolara – rekao je Matija Kropek iz Belupa.

Najviše ih je u zemljama Afrike i Azije i to prvenstveno psihoaktivnih stimulansa te lijekova za liječenje erektilne disfunkcije, potom i za liječenje teških onkoloških bolesti. Glavni gost skupa Andreas M. Walter, glavni direktor Europske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (EMVO), kazao je da RH i Slovačka postupke tzv. serijalizacije dobro provode, posebno uzme li se u obzir da se radi o malim zemljama kojima je takav postupak poseban izazov. 


>> Pogledajte koji simptomi vam mogu otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije