Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fitch Ratings zadržao ocjenu

Kreditni rejting popravit će se ako preživimo krizu Agrokora

S izvanrednim povjerenikom u obilasku Agrokorovih tvrtki
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
16.07.2017.
u 08:02

Agencije su brže na ‘okidaču’ kada ruše rejting nego kada ga popravljaju. Čekaju rasplet krize u Agrokoru i izvršenje proračuna za 2017.

Iako su se mnogi nadali da će izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita ponukati bonitetne kuće na poboljšanje kreditnog rejtinga naše države, prva od tri velike agencije Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting na istoj ocjeni, ali i stabilne ocjene. Hvale fiskalnu konsolidaciju i pad deficita proračuna, kao i javnog duga, ali povukli su ručnu kočnicu zbog krize u Agrokoru. Na sličan bi se pristup mogle odlučiti i kuće S&P i Moody’s pa će se na poboljšanje rejtinga morati pričekati do veljače 2018. godine.

Dobra osnova za rast rejtinga

Vijest o zadržavanju rejtinga na ocjeni BB, koja je na Fitchovoj skali oznaka za zemlje rizične za investicije, nije iznenadila potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić koja je komentirala da je odluka očekivana.

– Agencije bi trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga jer pozitivne trendove bilježimo već godinu i pol – kazala je Dalić te uputila na dobre gospodarske trendove, pad javnog duga i stabilnu političku situaciju. Ipak, analitičari Fitcha upozoravaju da je Agrokor krajem prvog tromjesečja imao dug u visini od 12 posto BDP-a te da će se njegova kriza preliti na dobavljače i banke.

To će, navode, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i rast kredita te će rast BDP-a usporiti s lanjskih 3 posto na 2,6 posto, i to u slučaju urednog restrukturiranja. Istaknuli su i da domaća ekonomija raste zbog rasta svojih trgovinskih partnera u regiji, povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih primitaka i poboljšane apsorpcije fondova EU. U Fitchu očekuju daljnje gospodarsko usporavanje i u 2018. Dalić pak uvjerava da neće doći do prelijevanja krize Agrokora u gospodarstvo i da je najgori dio krize prošao.

Praksa kreditnih agencija je da su puno brže na “okidaču” kada trebaju srušiti rejting nego kada trebaju dati zeleno svjetlo za njegov oporavak pa je izvjesno da u slučaju Hrvatske čekaju rasplet krize u Agrokoru, ali i rezultate fiskalne politike u 2017. godini. U prvih šest mjeseci proračun se puni dobro i porezni prihodi narasli su 2,7 posto u odnosu na prošlu godinu, a rashodi su u okviru planiranih.

Postoji vjerojatnost da deficit bude čak i manji od lanjskih 0,8 posto BDP-a. Više će se znati za dva tjedna kada Vlada objavi makroekonomske projekcije za iduće tri godine, a nakon ljeta bi se trebale implementirati i strukturne reforme. Udjel javnog duga u BDP-u ove će godine pasti za 2,5 posto BDP-a pa bi Hrvatska, ako se plan ostvari do kraja godine bila sigurni kandidat za popravak rejtinga. I tih razloga ministar financija Zdravko Marić zadržavanje rejtinga ocjenjuje kao očekivano.

– Nastavit ćemo s rezultatima koje smo počeli, odnosno u smjeru konsolidacije i smanjenja javnog duga. Ovo je druga godina zaredom u kojoj bilježimo stabilne i dobre rezultate pa će postojati kvalitetna osnova za poboljšanje kreditnog rejtinga – kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Restrukturiranje duga cesta

Do kraja godine još se moramo zaduživati kako bismo otplatili 4 milijarde kuna obveznice domaćim ulagačima i veći iznos trezorskih zapisa. Izgledno je da ćemo taj dug refinancirati na domaćem terenu s postojećim ulagateljima u dug, ali izazov će biti refinanciranje ukupnog duga cestarskih tvrtki. D

ug od gotovo 5,2 milijarde eura pokušat će se reprogramirati tako da se smanje kamate i produlji ročnost. Čak 1,2 milijarde eura tog duga dospijeva tijekom 2017. Dio duga koji je ugovoren uz povoljan aranžman neće se dirati, dio će se duga reprogramirati s postojećim ulagateljima koji žele ostati financijeri cestara, a dio će se duga iskupiti kroz izdanje nove obveznice ili ugovaranje kredita.

 

Komentara 24

MI
miso
09:05 16.07.2017.

Uočite fenomen: nekada je kapitulacija države bila događaj i potpisivala se u jednom danu jedinstvenim točno određenim dokumentom. ... Danas je kapitulacija države proces i počinje, recimo, 1990, a završava, recimo, ulaskom u NATO i, recimo, ulaskom u EU, te konačno izjavom - Smeće - neke rejting agencije. ... Gotovo! Nema više. ... Povijest možda zapiše ... Bila jednom jedna zemlja Atlantida, koja je trajala od stoljeća sedmog, pa do, recimo, 2025 godine, a čiji pad je otpočeo dolaskom Te i te stranke na vlast, uz svesrdnu pomoć One i one do tada vladajuće stranke-partije. Preživjeli građani svoj novi život otpočeli su u Irskoj i u Njemačkoj. Na njihovoj, inače plodnoj i lijepoj zemlji obitavaju sada divlje životinje i poneki od 200 zalutalih tajkuna, koji sa svojim osnovnim školama ne znaju što i kako činiti s tom zemljom.

BL
bljak007
09:04 16.07.2017.

Hvala, Todoriću, koji je ponosno poklonio svoje dugove! Bravo porezna!

Avatar indigo25
indigo25
08:23 16.07.2017.

a i taj Ramljak se malo ugojio od kad je doša na tu poziciju u Agrokoru. Fina plačica sigurno sjedne svaki mjesec, a on ni oro ni kopo, boli ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije