Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje

Svjetska banka lani odobrila 42,4 milijarde dolara kredita zemljama u razvoju, najviše od krizne 2008.

svjetska banka
Foto: Reuters/PIXSELL
12.04.2016.
u 12:43

Usporedbe radi, u 2006. odobreno je samo 14 milijardi dolara. U SB-u procjenjuju da će ove godine krediti toj skupini zemalja premašiti 25 milijardi dolara.

Svjetska banka izvijestila je da je u prošloj godini povećala kreditiranje na razinu uobičajenu za razdoblja financijskih kriza.

Pritisnute posustajanjem gospodarskih aktivnosti i niskim cijenama roba, zemlje u razvoju prošle su se godine kod Svjetske banke zadužile najviše od financijske krize iz 2008. do 2009. godine.

"Zemlje u razvoju i dalje se suočavaju sa snažnim nepovoljnim ekonomskim trendovima pa je potražnja za kreditima Svjetske banke porasla na razine kakve se bilježe samo u razdobljima financijske krize", ističe Svjetska banka u priopćenju objavljenom jučer.

U fiskalnoj godini 2015. banka je gospodarstvima u nastajanju i zemljama s niskim dohotkom odobrila ukupno 42,4 milijarde dolara kredita. U godini ranije ukupno je odobreno 40,8 milijardi dolara.

Od ukupnog je iznosa u prošloj godini 23,5 milijardi dolara odobreno gospodarstvima u nastajanju, odnosno zemljama sa srednjim dohotkom. Usporedbe radi, u 2006. odobreno je samo 14 milijardi dolara. U SB-u procjenjuju da će ove godine krediti toj skupini zemalja premašiti 25 milijardi dolara.

U SB-u pritom ukazuju na oštar pad cijena nafte i ostalih roba i posustajanje kineskog gospodarskog rasta, koji po njima posebno teško pogađaju čitav niz zemalja u razvoju, pritišćući njihove financije i uzrokujući probleme u gospodarstvu.

"S obzirom na posustajanje tempa rasta vlade zemalja u razvoju izložene su pritisku da pronađu nove načine za ubrzavanje aktivnosti", istaknuo je u priopćenju potpredsjednik Svjetske banke Jan Walliser.

Značajan dio sredstava usmjeren je u pomoć zemljama da pronađu dodatne izvore rasta i zaštite se od budućih šokova, navode u banci.

U međunarodnom su zajmodavcu odredili kao cilj iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva do 2030. godine.

"S obzirom na očekivanja kontinuirano slabog gospodarskog rasta jako je važno da Svjetska banka igra tradicionalnu ulogu i pomogne zemljama u razvoju da ubrzaju tempo aktivnosti", poručio je u priopćenju predsjednik SB-a Jim Yong Kim.

>> Delo: Bankovni kredit tvrtki Milanovićeva brata dodijeljen bez kriterija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije