Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB

Krediti banaka u Hrvatskoj iznose gotovo 285 milijardi kuna

hnb
Marko Lukunić/Pixell
07.12.2011.
u 15:15

Rast ukupnih kredita posljedica je rasta kredita poduzeća, a godišnje stope rasta kredita stanovništvu znatno su slabije

Krediti banaka u Hrvatskoj na kraju listopada iznosili su gotovo 285 milijardi kuna, pokazuju posljednji podaci HNB-a, proanalizirani u publikaciji RBA Dnevne financije vijesti. Na mjesečnoj razini zabilježen je blagi rast od 0,7 posto, a u odnosu na kraj listopada prošle godine stanje kredita veće je za 19,5 milijardi kuna ili 7,4 posto. U odnosu na kraj 2010. stanje kredita više je za 12,1 milijardi kuna ili 4,4 posto. U odnosu na kraj 2010. rast ukupnih kredita dominantno je posljedica rasta kredita poduzeća. Krediti ovom sektoru iznosili su 114,9 milijardi kuna, što je 6,3 posto više nego na kraju 2010. Dobar dio rasta potražnje može se pripisati većim poduzećima.

Godišnje stope rasta kredita stanovništvu znatno su slabije, što odražava izostanak snažnijeg zapošljavanja te neizvjesnost na tržištu rada.

Ključne riječi

Komentara 3

VA
vatra
20:08 07.12.2011.

malo matematike po mom računu to je 200 000 kuna po zaposlenom u Hrvatskoj kada izuzmemo državne parazite koji su zaposleni ali ne rade, izuzmemo one koji su neprofitni(ne i nepotrebni kao zdravstveni radnici), razne uslužne djelatnosti bez kojih sese može ostane jako malo onih koji su u proizvodnji i mislim da je taj dug nemoguće vratiti. vjerojatno to i banke znaju. zauzdali su nas da budemo robovi i stiskati će nas zauvijek . stalno ćemo plaćati nekakve kamate i stalno biti dužni i na granici preživljavanja.

OB
-obrisani-
08:52 08.12.2011.

@vatra Jedan od boljih komentara. Mozda je vrijeme doslo da neko kaze narodu da se 20 godina zivjelo na kredu i da ne moze vise? Nivo standarda se ne moze odrzati, a posebno nivo javne potrosnje. Hrvatska osim zemlje (obalele i otoka) nema nista drugo sto bi mogla prodati. Problem je da i Grcka nema nista drugo osim otoka i zemlje za prodati,....a ima vise i otoka i zemlje od nas. Jedino rijesenje je radikalna industrijalizacija, a to ne ide bez kulture-rada, a mi to vise nemamo.

OB
-obrisani-
14:41 08.12.2011.

pitam se kako su te banke stekle te silne milijarde, ono puno su štedile jelte da, a tko im je dao pravo da djele kredite kad love uopče nemaju jer je sve to stvoreno iz ničega, tko i dozvoli tu prevaru največu do sada u povjesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije