Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEŠKA INVESTICIJA

Kreće digitalizacija: HEP u projekt naprednih mreža ulaže 230 milijuna kuna

Matija Habljak/PIXSELL
07.10.2020.
u 19:10

U tu svrhu, u 6125 transformatorskih stanica ugradit će se sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca će se 24.000 postojećih brojila zamijeniti naprednima.

HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) predstavio je u srijedu pilot-projekt uvođenja naprednih mreža. Ukupna vrijednost projekta je 176,83 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Usto u HEP ODS-u će uložiti dodatnih 52 milijuna kuna pa je ukupan iznos ulaganja 230 milijuna kuna. Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža koji će HEP ODS provesti do kraja 2022. godine odnosi se na digitalizaciju dijela elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj.

– U HEP-u smo spremni biti nositelji energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, što smo potvrdili uspješnim pokretanjem obnovljivog scenarija razvoja. Važan element tog scenarija je i pouzdan, suvremen, učinkovit i fleksibilan sustav distribucije električne energije, temeljen na konceptu naprednih mreža – istaknuo je Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a.

U sklopu projekta uspostavit će se napredna mjerna infrastruktura koja će omogućiti precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika. U tu svrhu, u 6125 transformatorskih stanica ugradit će se sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca će se 24.000 postojećih brojila zamijeniti naprednima.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije