Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konsolidacija

Kraš u osječku Karolinu ulaže 15 milijuna eura

'karolina1_pxl_sla_090211'
''
09.09.2011.
u 20:25

Ulaskom u EU, domaća će proizvodnja postati nekonkurentna u Cefti, spas je u prekomorskim zemljama

U osječkoj tvornici keksa i vafla Karolina u većinskom vlasništvu Kraša ovih su dana predstavljene dvije nove moderne linije za proizvodnju obiteljskih pakiranja Kraševih napolitanki.

Stigli Jadro i Moto

Ukupna vrijednost Kraševih ulaganja u poboljšanje postojeće infrastrukture osječke kompanije, troškovi preseljenja i montaže proizvodnih linija, kao i nabava nove opreme iznosila je 5 milijuna eura. Zaposleno je i 50 novih radnika. No to je tek početak planiranih ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 15 milijuna eura u tri faze, kaže prokuristica Kraša Marica Vidaković. U drugoj fazi, koja počinje u studenom, u Karolini će se pokrenuti i proizvodnja slanih proizvoda, kao i integracija tvornice u Krašev informatički sustav, dok je u trećoj fazi primarno planiran razvoj proizvodnje praćen novim zapošljavanjima. No, ta će dinamika uvelike ovisiti o izlasku Hrvatske iz gospodarske krize, odnosno o ponudi i potražnji za proizvodima u okruženju, napominje M. Vidaković.

S obzirom na to da je proširenje Kraša bilo nemoguće na postojećoj lokaciji, akvizicija Karoline, pokazala se puno povoljnijom za Kraš. S njome je, naime, dobio i snažne brendove Jadro i Moto, proizvodne pogone, prateću infrastrukturu, stručne zaposlenike... Ubrzo je tako počela raspodjela proizvodnje keksa u tvornicama u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru u cilju kvalitetne segmentacije asortimana i prilagodbe zahtjevima pojedinih tržišta, tako da će se u Karolini nastaviti proizvodnja Jadra i Mota, a na novim će se linijama mjesečno proizvoditi do 600 tona novih proizvoda, obiteljskih pakiranja Kraševih napolitanki, kaže Vidaković. U Osijeku već očekuju nove kupce, među ostalima i iz SAD-a. No akvizicija Karoline, tvrde, pomoći će i u povećanju i obrani tržišnih udjela Kraša na domaćem tržištu, na kojemu sve više prijeti strana konkurencija.

Konkurenciji sa Zapada koju odlikuju kvalitetni proizvodi i snažan marketing Kraš se svojom kvalitetom i inovacijama na domaćem tržištu uspješno odupire.

Što poslije Cefte?

No, problem je u konkurenciji iz istočnih zemalja koja niskom kvalitetom proizvoda, često i upitne zdravstvene ispravnosti, kojima u korist svakako ide trenutačna situacija slabe kupovne moći potrošača. Preuzimanje Karoline stoga je značilo i konsolidaciju domaćeg tržišta u brašnenoj kategoriji konditorskih proizvoda.

Što se tiče izvoza, uključujući proizvodnju Mire i Karoline, Kraš izvozi više od 50% svoje proizvodnje. No očekivati je da će ulaskom RH u EU uniju doći do zaoštravanja konkurencije na tržištu, a istovremeno zbog uvođenja administrativnih barijera i povećanja troškova izvoza, domaća proizvodnja postat će nekonkurentna na tržištima zemalja Cefte. Rješenje je u jačanju prekomorskih tržišta, ističu u Krašu. Kompanija je već 30 godina lider u izvozu impulsnog programa napolitanki na tržište Saudijske Arabije, na koje otpada više od 10% Kraševe proizvodnje brašnenih proizvoda. Postoje uvjeti i za daljnje povećanje tog izvoza, no problem je u fiksnom tečaju kune i nestabilnom dolaru koji dovodi u pitanje ostvarene rezultate.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
00:16 10.09.2011.

Mala joj penzija? A možda nema pojma,kao i Ivo Šarić..

SK
skinner
03:22 10.09.2011.

da, ali i gase neke proizvodne linije u Zagrebu... to vam fali u članku...

Avatar drInternet
drInternet
21:01 09.09.2011.

*** Sve divno i lijepo ali zašto je oprema nabavljena preko Nadanove punice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije