Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluke o kreditima

Kovačev: Pritisaka na HBOR ima, ali mi im uspješno odolijevamo

Antun Kovačev
Slavko Midzor/PIXSELL
29.05.2014.
u 18:01

Tko je kome rođak, tko je s kim povezan, mi ne vodimo računa, iako sve pritiske saslušamo. Nikada nikome nisam spustio slušalicu, ali o kreditima se nije odlučivalo na temelju pritisaka, kazao je Kovačev

Predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev danas je u Saboru, tijekom rasprave o izvješću o radu HBOR-a u 2013. godini, odbacio optužbe da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj kredite radila po političkim odlukama. Kovačev je potvrdio da je "uvijek bilo i ima" političkih pritisaka na rad HBOR-a, ali i da im HBOR uspješno odolijeva pa da je dodijelio zanemariv broj nenamjenski potrošenih kredita.

- Tko je kome rođak, tko je s kim povezan, mi ne vodimo računa, iako sve pritiske saslušamo. Nikada nikome nisam spustio slušalicu, ali o kreditima se nije odlučivalo na temelju pritisaka – kazao je Kovačev te dodao da ne bi HBOR prošle godine uspio dobiti 650 milijuna eura kredita međunarodnih financijskih ustanova da je radio po političkim odlukama, budući te institucije vrlo detaljno prate kako se troše njihovi krediti.

- Iskreno vam kažem, bilo je pogrešaka, ali su one zanemarive u ukupnom našem poslovanju. Ima li loših odluka, ima. Koja to banka na svijetu, bila ona privatna, komercijalna ili razvojna ili izvozna banka, nema loših odluka i loših procjena – objasnio je Kovačev saborskim zastupnicima te podsjetio da je na kraju 2013. godine bilo svega 5,2 posto dospjelih nenaplaćenih kredita. Osvrnuo se i na informaciju da je HBOR dodijelio kredit šogorici premijera Milanovića za autopraonicu, koju je prvi objavio Večernji list. Kredit za autopraonicu, tvrdi on, nije odobrio HABOR, tu je odluku donijela poslovna banka, a HBOR je dao suglasnost jer je na temelju izvješća poslovne banke vidio da se radi o kreditu koji se uklapa u taj kreditni program.

- I to je potpuna istina. Nisu krediti HBOR-a darovnice, nisu to poklonjena sredstva. Za te kredite treba dati u zalog ono što se financira, treba dati dodatnu bilo imovinu trgovačkog društva, bilo privatnu imovinu i u puno puta kad to nije dovoljno tražimo osobne mjenice i zadužnice, dakle taj koji je dao osobne mjenice i zadužnice on je stavio pod zalog i djedovinu i očevinu i ono što je sam stvorio i što misli da će stvorit u budućnosti – objašnjava Kovačev te dodaje da mu je e žao što se HBOR zadnjih pet mjeseci našao u unakrsnoj vatri optužbi za pojedine kredite. Nakon sjednice i novinarima je rekao da je pritisaka na HBOR uvijek bilo.

- Ako ćete shvatiti pritisak kad vas netko nazove i kaže "čuj daj pogledaj taj i taj zahtjev da li se može odobriti". To ja prije svega shvaćam kao borbu za očuvanje radnih mjesta i što većeg broja poduzetnika, posebno u ovom vremenu krize. Nisam nikada to doživio na brutalan način, morate to odobriti – objašnjava Kovačev te naglašava da od premijera Milanovića nikada nije doživio bilo kakav pritisak.

- Ja premijera uopće nisam čuo ni u jednom slučaju, prema tome nikakvih takvih pritisaka nije bilo – zaključio je Kovačev.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije