Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslodavci i vlada

Kosor: Članstvo u EU otvara mogućnosti za rast gospodarstva

jadranka kosor
Petar Glebov/PIXSELL
25.02.2011.
u 14:19

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s novim predsjednikom Ivanom Ergovićem, sastali su se s premijerkom Jadrankom Kosor.

Nakon samo tjedan dana predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s novim predsjednikom Ivanom Ergovićem sastali su se s premijerkom Jadrankom Kosor, ali u prostorijama stranke. HUP, naime, nakon što je razgovarao sa SDP-om i sada s HDZ-om ima namjeru to učiniti i s ostalim strankama. Jer, kako je i zaključeno na današnjem sastanku, za sve odluke nije samo važno stajalište Vlade, nego i oporbe, a to se vidjelo kroz Zakon o radu, o kojem se danas dosta govorilo i na koji poslodavci imaju velike zamjerke, zbog, kako je rekao Ergović, premale fleksibilnosti u otpuštanju i zapošljavanju radnika.

– Razgovarali smo otvoreno i konstruktivno o svim važnim temama, zadovoljni smo što poslodavci potiču borbu protiv korupcije, jer ta je borba potpora gospodarstvu, ali i što nas podupiru u ulasku u EU – rekla je premijerka nakon sastanka. Članstvo nam otvara nove mogućnosti za razvoj gospodarstva, primjerice zato što ćemo u prve dvije godine članstva imati na raspolaganju 3,5 milijardi eura.

– Razgovor je bio s mnogo argumenata te ništa nisam shvatila kao kritiku ili napad, a razgovarali smo o privatnim investicijama i otklanjanju barijera u čemu uz državu moraju sudjelovati i lokalne jedinice – rekla je.

U tom smislu najavila je da Vlada priprema kriterije za smanjenje broja gradova, općina i županija.

– No, ne može Vlada jednim potezom donijeti odluku i poništiti rezultate prošlih lokalnih izbora gdje su prvi put gradonačelnici, načelnici i župani birali neposredno – istaknula je.

Ergović je zamjerio što Vlada previše priča, a ništa se ne radi iako smo svaki dan u sve lošijoj situaciji, te očekuju konkretne poteze na sljedećem sastanku.

– Iznijeli smo svoje prijedloge i dogovorili se da će Vlada na sljedećem sastanku donijeti rješenja u prvome redu kratkoročnih problema koji se mogu riješiti bez obzira na to što smo u predizbornoj godini.  Razgovaralo se i o dugoročnim projektima Vlade, odnosno kako će, ako pobijede, voditi državu i društvo – rekao je Ergović. Poručio je i kako je HUP spreman razgovarati sa sindikatima i Vladom, a sljedeći sastanak u Vladi je već početkom sljedećega mjeseca.

 

Komentara 26

PI
prava istina
15:20 25.02.2011.

Hejjj Jacccoooo, dali me čuješ?!!! Donekle se začudo u ovom dijelu s tobom slažem. No ako bi ti tako htjela i to ostvarila moraš sebe promjeniti i izbaciti ove iza sebe, ovu svoju „klijentelu“ koja se tako ironično smije i govori ovom narodu „ma tko ste vi?!tko vas šiša, bitno je da mi imamo“. Ovi prosvjedi zaista po meni nisu išli dobrim smjerom premda su vrlo bitni u promjeni ponašanja vlasti prema svom narodu koji ju je postavio na čelno mjesto. Poslušaj me ženo, za dobro tebe i svih nas. ODMAH, POD HITNO DONESI DEKRET O ZABRANI PRISILNIM NAPLATAMA, OVRHAMA I RAZNO RAZNIM ISKLJUČENJIMA OD STRANE MONOPOLISTIČKIH DRUŠTAVA, ISPORUČITELJA SVIH ENERGETA BITNIH ZA PREŽIVLJAVANJE. ZAŠTO?! Kao prvo, nikako ni pod koju cijenu ne bi se smjela ovršavati nekretnina i da se obitelj mora izbacivati na ulicu ili ići u podstanarstva ili tko zna kud. Kredite na vrijeme se ne podmiruje zato jer se neće nego zato jer se nema. Nemože se narodu zamjeriti da je umjesto rate kredita odlučilo kupiti hranu za svoju obitelj. Isto tako nikako se nemože uskratiti isporuka struje, plina, vode iz razloga što netko nije mogao platiti dospjelu ratu. Nedopustivo je recimo da se uskrati životno važna opskrba samo zato jer netko nije dobio plaću ili je izgubio posao. Sve te monopolističke firme u principu bilježe dobiti, njihovi zaposlenici imaju redovne plaće i nisu pred rasulom. Naravno, treba inzistirati na plačanjima, ali dopustiti obročno plaćanje a ne nakon 2 rate recimo neplaćene struje ili vode domačinstvo jednostavno iskopčati. Pa zar to nije strašno? Jednako tako se i to odnosi na ovo bjesomučno zaduživanje i hodočašćenje ljudi od banaka do banaka u pokušaju da se spase. Zar nije strašno da se do besvjesti zadužuju kako bi mogli platiti vodu, struju ili hranu za preživljavanje. Više nitko nemože živjeti normalno od običnog naroda osim ovih tvojih iza tvojih leđa ili dobro pozicioniranih u gradovima. Sve je to strašno teško. JACO, AKO JE KRIZA ONDA JE ZA SVE KRIZA I SVI MORAJU STISNUTI REMEN. NAROD VIDI GDJE NE ŠTIMA I TO GA BOLI. DAJ TI NAMA RECI KAKO JE INA PLATILA ENORMNI DUG POREZA? GDJE JE TAJ NOVAC, ZAŠTO SE O TOME NIŠTA NE PIŠE, KOJA JE TO OPET MULJAŽA? AKO ŽELIŠ DOBRO NARODU NAPRAVI ZAOKRET, PUSTI GA NA MARKOV TRG BEZ POLICIJE, IZAĐI VAN, PORAZGOVARAJ SA NJIMA. Neće te nitko napadati jer ako se pojaviš shvatiti će te da imaš dobru namjeru i da brineš o njima. Za početak napravi taj jedan vrlo važan preokret. Donesi takovu odluku za dobro svih. Ako tako ne postupiš neće biti dobro jer je narod iz dana u dan sve jadniji, a kad je jadniji onda je i opasniji. Ne šalji ti ove svoje „čuvare“ da te brane jer to znaći da si nešto kriva. Pusti narod da veli što ga boli i što traži jer si zato tamo gdje jesi. JEDINO SE NADAM DA SADA ZNAŠ KOLIKO KOŠTA BENZIN SA OVIM ZADNJIM POSKUPLJENJEM. AJDE JACO, BUDI ČOVJEK A NE KUKAVICA IZA POLICIJE.

OB
-obrisani-
14:42 25.02.2011.

je i vama VECE PLACE.........nama biro za zasposljavanje.....

ZV
zvocalo
19:07 25.02.2011.

Da samo poslodavci bi trbali reći kako bi prošli u Eu da rade što rade kod nas. Ne plačaju prekovremene sate, neisplačuju plače , neplačaju davanja državi i radnike, kako bi se tamo proveli? Treba izmijeniti zakon o radu staviti jedan članak po kojem je poslodavac oslobođen svake odgovornosti prema radniku i da može dati otkaz svakome onome ko traži plaču a sam poslodavac si još nije kupio stan u ZG. , jahticu, luksuzni automobil, zbrinuo svoju dijecu , ženu i ljubavnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije