Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedica širenja zaraze

Koronavirus smanjio broj turista i u Zagrebu

Turisti u Zagrebu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
02.03.2020.
u 15:05

– Za razdoblje od 1. do 29. veljače broj dolazaka turista manji je za šest posto (56.311), a broj noćenja manji za dva posto (115.060) u odnosu na isto razdoblje prošle godine – odgovarajući na naše upite obznanila je voditeljica Službe za odnose s javnošću Turističke zajednice grada Zagreba Darja Dragoje

Situacija s koronavirusom utječe i na turizam, jer strah od zaraze, ali i strože mjere pregledavanja turista prilikom ulaska u mnoge zemlje, dovode do toga da mnogi otkazuju već planirana putovanja. Kako je Zagreb posljednjih godina postao prava turistička atrakcija, i to tijekom cijele godine, zanimalo nas je li se, i koliko širenje koronavirusa, odrazilo na turističku posjećenost glanog grada i broj noćenja u njemu. I najkraće rečeno - jest. Jasno se to vidi iz podataka koje smo zatražili i dobili iz Turističke zajednice grada Zagreba, a te se brojke može dovesti u izravnu vezu s posljedicom globalne vijesti broj jedan - širenjem koronavirusa.

– Za razdoblje od 1. do 29. veljače broj dolazaka turista manji je za šest posto (56.311), a broj noćenja manji za dva posto (115.060) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok je tijekom veljače najviše dolazaka turista bilo iz Srbije, BiH, Njemačke, Italije i Slovenije, a u tom razdoblju najveći porast dolazaka vezan je uz goste iz Francuske, Njemačke, BiH, Austrije i Slovenije, najveći pad u veljači zabilježen je kod gostiju iz: Kine, Južne Koreje, ostalih azijskih zemalja (Malezija, Singapur, Iran...) i SAD-a – odgovarajući na naše upite obznanila je voditeljica Službe za odnose s javnošću Turističke zajednice grada Zagreba Darja Dragoje.

No, pritom je navela i podatke za razdoblje od 1. siječnja do 29. veljače iz kojih se taj pad turističkog interesa za Zagreb baš i ne vidi, i to samo zato što je turistički siječanj u Zagrebu bio rekordni.

– Od 1. siječnja do 29. veljače broj dolazak turista bio je veći za dva posto (118.056), a broj noćenja za pet posto (248.004) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše dolazaka je bilo iz Italije, BiH, Srbije, Njemačke i Južne Koreje. No, napominjemo da je sam siječanj zabilježio rekordne rezultate za Zagreb pa smo tako imali 61.509 dolazaka te 132.180 noćenja, što predstavlja porast od 10% u odnosu na siječanj 2019. – pojasnila je Dragoje.

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 4

LE
ledledeni
18:15 02.03.2020.

Ja i moja obitelj (žena i sin 10 god) nismo bili na moru 3 god. (žena nezaposlena) a živimo 30 km od Zg pa smo živi i zdravi fala bogu tak da mislim da će preživjeti i "jadni iznajmljivači" ako imne dođu ovce za guljenje... Npr. Piva 25,lignje 130,noć spavanja 50eura po osobi... Baš mi vas je žao....

HA
Hanok
15:49 02.03.2020.

Na ljeto, 50% apartmana na moru idu u bankrot

EH
enigmus-hr
15:17 02.03.2020.

Ima i nešto pozitivnog od te Korone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije