Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJI USPJEH PROJEKTA

Konzultantima Agrokora bonus od 19 milijuna eura

Irena Weber i Fabris Perusko
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
12.12.2018.
u 08:30

Pet tvrtki od kojih su neke sudjelovale u pisanju lex Agrokor naplatilo je 7,3 milijuna €

Nakon deset mjeseci poslovanja najvećih 16 kompanija Agrokor grupe, a bez Mercatora, ostvarilo je 19,8 milijardi kuna prihoda te EBITDA-u od 1,7 milijardi kuna. Iako treba pričekati rezultate poslovanja ostvarenih u studenom i prosincu razvidno je da Agrokor više nema ni blizu 50 milijardi kuna prihoda koliko je nekada ostvarivao.

Takav je rezultat dijelom posljedica promjene fokusa izvanredne uprave s volumena prihoda na profitabilnost, ali i gubitka tržišta uslijed krize. Agrokor uskoro više ni formalno neće biti Agrokor jer će koncern dobiti novo ime. Očekuje se da će proces implementacije nagodbe biti gotov u ožujku, a tada bi trebalo biti poznato i novo ime pod kojim će raditi, kao i uprava koja će ga voditi.

Jamnica i Ledo najbolji

Ipak, i izvanredna uprava za ovu godinu planirala je prihode od 21,1 milijardu kuna u deset mjeseci pa je zabilježen podbačaj od 1,3 milijarde kuna, ali je profit na razini plana.

Najbolje posluju kompanije poput Jamnice i Leda, čija je marža veća od 20 posto, dok je Konzum vratio dio izgubljenog prometa pa je prije blagdanske potrošnje u deset mjeseci generirao gotovo 7,5 milijardi kuna prometa, što je za stotinjak milijuna kuna bolje nego u istom periodu 2017. godine. Konzum BiH i dalje posluje s minusom, ali u Agrokoru kažu da su troškovi smanjeni i da kompanija sve bolje posluje.

Ipak, najzanimljiviji dio redovitog mjesečnog izvještaja o poslovanju Agrokora objava je isplaćenih naknada konzultantima. Do sada je koncern za savjetnike iz više od 20 kompanija isplatio 726 milijuna kuna. Ipak nije sve otišlo u njihove ruke, već je dio od 11 posto tog iznosa plaćen državi za PDV.

Agrokor je, naime, jedna od kompanija koja plaća PDV po sustavu pro-rate pa mu dio PDV-a nije porezno priznati trošak. Dodatnih dva posto ukupnog iznosa utrošeno je za materijalne troškove savjetnika. Zanimljivo je i da izvještaj pokazuje bonus za uspjeh projekta, odnosno “success fee” od čak 19 milijuna eura. Za sam posao restrukturiranja i pripreme nagodbe savjetnici koji su radili posao od početka do kraja dobili su 54,4 milijuna eura uz bonus od 15 milijuna eura. Dodatna grupa savjetnika koja je za vjerovnike provjeravala kvalitetu predložene nagodbe dobila je 12 milijuna eura za odrađeni posao i još 3,9 milijuna eura bonusa.

Najveći posao odradili je AlixPartners pa su najviše i naplatili. Koštali su Agrokor 29,8 milijuna eura, a kako i dalje rade na manjem opsegu posla, to nije kraj njihovim prihodima od koncerna. Oni su angažirali pet podizvođača zbog kojih se digla medijska prašina s obzirom na to da su neki od njih sudjelovali u pisanju lex Agrokor, a i usko su povezani s bivšim povjerenikom Agrokora Antom Ramljakom.

Tih je pet tvrtki od travnja 2017. do listopada 2018. ostvarilo 7,3 milijuna eura. Tako je tvrtka Branimira Bricelja Altera Savjetovanje imala 2,55 milijuna eura prihoda, tvrtka Texo Management u kojoj je netom prije nego što je došao u Agrokor radio i sam Ramljak nešto manje, odnosno 2,43 milijuna eura, dok su ostale tri tvrtke zajedno ostvarile manje od 2,3 milijuna eura.

Još 10 milijuna € do ožujka

AlixPartners i dalje radi za Agrokor, ali isključivo na praćenju likvidnosti vezane za roll-up kredit. U izvanrednoj upravi procjenjuju da će ih svi savjetnici do kraja ožujka koštati dodatnih 10 milijuna eura, a među njima najveći dio posla vezan za implementaciju nagodbe odrađuje KPMG.

U Agrokoru ističu da imaju novog šefa riznice koji je podigao kvalitetu rada tog dijela. Riječ je o Švicarcu Jean Furteru s velikim profesionalnim iskustvom u razvoju i implementaciji inovativnog poslovanja, financijskog menadžmenta, riznice i upravljanja likvidnošću. Među većim troškovima za savjetnice ističu se i oni Kirkland&Ellisa, koji su vodili pravne poslove i kojima je isplaćeno 16,5 milijuna eura te Houlihan Lokeya koji su dobili 7,1 milijun eura, a vodili su financijsko savjetovanje za roll-up kredit.

Zanimljivi su i podaci o angažmanima odvjetnika. Ured Tina Doličkog naplatio je u 18 mjeseci 1,1 milijun eura, isto koliko i Odvjetničko društvo Gajski,Grlić, Prka i partneri, dok je ured Borisa Šavorića 18 dana posla naplatio oko 100 tisuća eura.

Roll-up se neće refinancirati do ožujka

Maksim Poletajev ne odlazi iz Sberbanka već će i dalje biti zadužen za restrukturiranje Agrokora, potvrdio je Sberbank nakon što je dio medija objavio dezinformaciju o njegovu odlasku u drugu kompaniju. Glavni operativac Rusa za Agrokor prije nekoliko dana podijelio je vrlo konkretne informacije o potezima Sberbanka u Agrokoru, među kojima i detalje o refinanciranju roll-up kredita.

Tada je istaknuo da Sberbank aktivno radi na osiguranju isplate kredita teškog 1,1 milijardu eura za koji će se kamate od siječnja popeti na 10 posto, kao i da pregovaraju s fondovima i bankama sa zapada i istoka, uključujući i Kinu i arapske zemlje.

Izgledno je da se u refinanciranje neće ići prije ožujka kada završi proces implementacije, a u Agrokoru su demantirali da nema interesa kreditora. Nagađalo se i da bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB bank koji će u novoj strukturi imati 46,7 posto dionica, same refinancirati sporni kredit, ali to je Poletajev odbacio kazavši da neće sudjelovati u novim zajmovima kompaniji “jer su dali već dovoljno novca”.

Tko će ga dati, još se ne zna, kao ni koliko će koštati to refinanciranje, ali očito je da će kreditori uz kamatu koja se u ožujku penje na 11 posto. U siječnju se kreditorima mora isplatiti i 70 milijuna kuna za jednokratnu naknadu. Ista obveza vrijedi i u travnju. Samo za naknadu u slučaju da se kredit ne refinancira do svibnja kreditorima će biti isplaćeno gotovo 300 milijuna kuna.

Savjetnici zaduženi za refinanciranje ovog duga, kažu u Agrokoru, pregovaraju s bankama koje bi mogle u njemu sudjelovati i pripremaju strukturu koja će odgovarati vlasnicima kompanije. Dodatno se radi i na “čišćenju ugovora”, odnosno prilagodbi ugovora o tom zajmu novoj korporativnoj strukturi pod kojom će ubuduće poslovati koncern kada u njega uđu novi vlasnici.

VIDEO: Todorić izlazi iz Remetinca

Komentara 5

DU
Deleted user
08:59 12.12.2018.

Dobro su ih naucili kako oprati lovu. Obogatili se pravnici, ekonomisti i politicari, a onim koji su svojim radom stvorili grupaciju - ulica, otpremnina, penzija, itd. Ludo zar ne?

MU
mulag
09:45 12.12.2018.

dobro došli u hrvatsku

ZV
Zvolen3
14:32 12.12.2018.

Koja prevara dragi gledaoci - ludnica - sta je ovo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije