Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kvalitetnih bankovnih jamstava

Konstruktor bi mogao ostati bez posla stoljeća!

Željko Žderić
Leonard Ninčević/VLM/PIXSELL
20.12.2009.
u 08:50

Hrvatski konzorcij Konstruktor mogao bi ostati bez "posla stoljeća" u Crnoj Gori ako u idućih 60 dana ne osigura kvalitetna bankovna jamstva za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, pišu crnogorski mediji.

Hrvatski konzorcij Konstruktor mogao bi ostati bez "posla stoljeća" u Crnoj Gori ukoliko u idućih 60 dana ne osigura kvalitetna bankovna jamstva za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, pišu crnogorski mediji.

Vijeće za izgradnju autocesta u Crnoj Gori, kojim predsjeda premijer Milo Đukanović, u petak je Konstruktoru, s kojim je sklopljen ugovor o koncesiji za gradnju autoceste, dao još jedan rok od 60 dana za dostavu novih finacijskih jamstava.

No, zbog uštede u vremenu, Vijeće se već sada odlučilo i na preliminarne pregovore s drugoplasiranim izvođačem s natječaja, grčko-izraelskom kompanijom AKTOR/HCH, ako hrvatski graditelji ne ispune dogovorene rokove.

Vijeće je, pišu Vijesti, ocijenilo da jamstva koje je prošli tjedan predao hrvatski Konstruktor "ne jamče konačno zaključivanje financijskih ugovora, zbog čega treba uzeti u obzir i alternativna rješenja".

Hrvatski konzorcij je, podsjetimo, prošlog tjedna dostavio financijska jamstva Zagrebačke banke i Unicredita, ali je i zatražio produljenje roka kako bi osigurao podršku međunarodnih financijskih institucija koje nude manje kamate.

Bankarsko jamstvo koje je Konstruktor dostavio crnogorskoj vladi 9. prosinca vrijedno je 1,04 milijarde eura za dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa. Čitav prrojekt izgradnje autoceste od Bara do Boljara, prema najpovoljnijoj ponudi na natječaju koju je dao Konstruktor, vrijedi 2,77 milijardi eura, s udjelom Crne Gore od 1,74 milijarde, dok je grčko-izraelska tvrtka radove procijenila na 3,92 milijarde eura.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar zampzmija
zampzmija
10:00 20.12.2009.

To bi bio još jedan dokaz da smo sprdačina nad svim sprdačinama svijeta.

BA
basket
10:50 20.12.2009.

crnogorci su u financiskim problemimam i oni sad odugovlace, ne shvacam zasto neki mediji to pokusavaju prikazati kao hrvatski propust

BA
basket
10:52 20.12.2009.

@oldfoxy ajde ne pisi gluposti, IGH je jedna od najjacih hrvatskih firmi, dobiva poslove po cijelom svijetu i svi poslovi su im transparentni koliko si neupucen govori i cinjenica da ne znas da ako cijena sa javnog natjecaja kasnije narasteste za vise od 50% natjecaj se ponavlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije