Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilog na dar

Koliko smo financijski pismeni? Večernji donosi specijalni prilog

Prilog Financijska pismenost
Foto: VL
23.03.2018.
u 16:58

Financijsku edukaciju trebalo bi provoditi od dječje dobi, no u iščekivanju kurikularne i ostalih reformi, Večernjak s njom kreće – odmah!

Vojska prezaduženih građana, ovršenih ili na pragu blokade, ali i prezaduženi poduzetnici – hrvatska su stvarnost. S druge strane, rangiranje po vrijednosti financijske imovine stavlja nas na 33. mjesto u svijetu s 9100 eura po stanovniku.

Ukupno gledano, standard nam i nije "neki". Je li nam standard nizak zato što smo prezaduženi ili smo prezaduženi upravo zbog niskog standarda, pitanje je jednako onome što je starije – kokoš ili jaje.

Definitivno nismo društvo preventive, koje bi se bavilo time da se njegovi članovi na vrijeme educiraju o posljedicama donošenja financijskih odluka, a očito ni društvo razvijene zaštite potrošača – ona se brusi tek suočena s poraznim posljedicama neodgovornog kreditiranja (s obje strane).

Ne čekajući državu da se aktivira, Večernjak u utorak 27. ožujka ovim prilogom daje svoj mali doprinos financijskoj edukaciji – bez ambicije da svisoka docira čitateljima u problemima da su tu gdje jesu zbog svoje neodgovornosti ili financijske nepismenosti, niti želi obećati da će one koji nisu u problemima ekspresno prosvijetliti. Odnekud treba krenuti – za početak analiziramo u kojim sve sferama života trebamo biti financijski pismeni, donosimo objašnjenje osnovnih pojmova iz svakodnevnog financijskog života i savjete o tome na što paziti pri zaduživanju, štednji i investiranju te – na kraju – u slučaju ovrhe primanja.

U utorak 27. ožujka uz Večernji list ne propustite prilog Financijska pismenost!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije