Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske šume

Kogeneracije traže 30% više sječke od ponuđenih količina

Sječka
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
01.03.2019.
u 21:53

Nova cijena sječke bit će tržišna, 46% viša od one u starim ugovorima

Iako je na prodaju ponuđeno 265 tisuća tona, po cijenama koje su i 46% više od onih koje je svojedobno jamčila stara uprava Hrvatskih šuma na čelu s Ivanom Pavelićem, na natječaj HŠ-a pristigle su 23 prijave za više od 341 tisuću tona drvne sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije za 2019. To je gotovo 30% više od raspoloživih količina za postrojenja ukupne instalirane električne snage od 44 megavata, priopćili su iz HŠ-a.

Tvrtke koje ispunjavaju uvjete natječaja ocjenjivat će se prema strogim kriterijima, pri čemu će se voditi računa o novoj vrijednosti iz sirovine, a konačna rang-ljestvica dobitnika objavit će se početkom travnja.

– Ukupna godišnja učinkovitost postrojenja, što je jedan od najbitnijih kriterija, mora iznositi minimalno 60% – kaže predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić. Boduju se i tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije, status povlaštenog proizvođača električne energije, novostvorena radna mjesta... Cijene će biti varijabilne tijekom ugovornog razdoblja i ovisit će o kretanjima na tržištu, što će Šumama donijeti više od 350 milijuna kuna dodatnih prihoda.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
10:16 02.03.2019.

Uvijek kada se govori o drvnoj biomasi postavlja se pitanje koliko je to uopće smislen način proizvodnje struje. Vama za 1 tonu peleta treba 7 tona drva, a prilikom izgaranja energetska vrijednost je duplo manja nego nafta, CO2 emisija, itd... Tako da ako se proizvodi iz šumskog ostatka ili otpada, onda je to u redu, ali ako se provodi sjeća šuma, onda je to totalno bez veze. Isto kao i argument da je mala emisija CO2 jer se emisija prilikom izgaranja pobija s apsorbcijom šume koja se uzgaja kao gorivo... Bez poticaja je ova vrsta proizvodnje energije neisplativa... No siguran sam da će lobiji ponovo uz veliku pomoć neukih zelenih i medija uvjeriti političare i građane da je to ispravan put i da treba hrpu novca uložiti u to, što ćemo svi mi platiti...

MU
Mukowsky
09:28 02.03.2019.

Tu nema govora o kogeneraciji. Siječe se komercijalna drvna masa, najviše slavonski hrast, roba se deklasificira, "sječka" se prodaje u bescjenje, a potrošači skuplje plaćaju "zelenu" energiju. Neka dokažu kome prodaju sekundarnu paru. Griju zrak oko Babine Grede i Županje. Ovo je zločin i pogodovanje investitorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije