Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljena Bijela knjiga

Ključ konkurentnosti je brzina, ali potrebno je mijenjati i “mindset”

Foto: PIXSELL
1/3
13.04.2021.
u 18:00

"U sljedeće tri godine nema izbora, a s njima ni političkih ustupaka i bježanja od reformi u strahu od glasova"

Nakon dvije godine tišine jučer je predstavljena najnovija Bijela knjiga Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj znakovitog naslova “Konkurentnost nema cijenu”. Ključ konkurentnosti je brzina, a primjeni li Hrvatska filozofiju brzine na notorne kočničare poput administracije i pravosuđa u kojima se reforme neuspješno zazivaju godinama, u relativnom kratkom periodu može se puno postići.

– Naglasak treba biti na ubrzanju procesa, ali i ‘mindseta’. Moramo shvatiti da je u poslovnom svijetu, gdje sudjeluje privatni kapital, brzina važna. Ono što je 10 dana u privatnom sektoru, državnoj službi i birokraciji ekvivalent je 100 dana. Moramo to ubrzati, ali i prijeći s deklarativnog na operativno – kaže predsjednik Udruženja Mladen Fogec.

Prilika je pred vratima, smatra Fogec, jer je “autocesta otvorena i vlast ima vrijeme da stisne gas” implicirajući da nakon lokalnih izbora u svibnju, sljedeće tri godine nema izbora, a s njima ni političkih ustupaka i bježanja od reformi u strahu od glasova. Istina je da se istovremeno s godinama događaju poboljšanja, poput poreznih promjena, no napredak treba promatrati u međunarodnoj srazu privlačenja investitora gdje ne kotiramo sjajno.

Unatoč dosad odrađenom peglanju poreznih propisa, prostora za poboljšanje međunarodne porezne konkurentnosti ima u jedinstvenim i niskim poreznim stopama, poticajima za istraživanje i razvoj te otklanjanju parafiskalnih nameta. Nužno je jačanje upravnih sudova, posebno kod preispitivanja regulatornih odluka uz ujednačeno i predvidivo postupanje – naročito poreznih vlasti.

– Poduzetnici imaju čak više primjedaba na brzinu provedbe sudskih odluka nego na donošenje, a nedostaju i efikasni insolvencijski postupci – kazao je Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike i autor Bijele knjige.

Brži administrativni i sudski postupci (posebno javna nabava uz prateću borbu protiv korupcije) ovise od osobnoj odgovornosti i politici nagrađivanja onih koji o tome odlučuju u javnom sektoru.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
18:04 13.04.2021.

Ključ konkurentnosti na balkanu je brzina jamanja, ali potrebno je mijenjati i “domoljubni mindset” prema kojemu nisi lopov ako maznes uz zastavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije