Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekobrojni

Kinezi u Gorenju dijele otkaze, a slovenska vlada im obećava potpore

Gorenje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
29.04.2019.
u 21:38

Gorenje je prošle godine, kada je novi vlasnik postao kineski Hisense, poslovalo s gubitkom od 111 milijuna eura

Gorenje planira otpustiti 270 zaposlenih, što je malo više od šest posto 4212 zaposlenika u Sloveniji, a reorganizacija tvrtke predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, objavili su slovenski mediji. Potvrda je stigla i iz vodstva slovenskog proizvođača kućanskih uređaja, kojega je prošle godine preuzela kineska korporacija Hisense. Gorenje na svojim internet stranicama navodi da će smanjenje zaposlenih ponajviše zahvatiti srednji menadžmenta i pomoćne službe, dijelom tzv. mekim metodama, kao što su umirovljenje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Kako navode mariborski dnevnik Večer i portal Siol.net, sindikat je na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni prijedlog kriterija o tome tko će ubuduće u Gorenju, koje je lani poslovalo s gubitkom od 111 milijuna eura, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na “najradikalnije oblike sindikalne borbe”, što vjerojatno podrazumijeva i štrajk. Slovenski mediji navode da su početkom travnja pokrenute procedure za reorganizaciju poslovnih procesa na razini grupe kao cjeline, kao i da reorganizacija i optimizacija poslovanja neće biti ograničena na matičnu tvrtku, već sve tvrtke-kćeri i poslovne jedinice u inozemstvu.

Kako objašnjavaju, u tijeku je “integracija nekih prodajnih odjela Gorenja u inozemstvu s Hisenseovim tvrtkama”. O budućoj suradnji Slovenije i Kine, kao i kineskim investicijama u Sloveniji, bilo je riječi i tijekom posjeta izaslanstva slovenske vlade Pekingu, koju je vodio ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je posjetio i kompaniju Hisense. Ministar Počivalšek kineskim je dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlade na buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju, te najavio da će vlada sufinancirati Hisenseovu tvornicu televizora Gorenje u Velenju. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

KI
Kimo
10:59 30.04.2019.

haha kinezi ce graditi novo tvornico za 1500 ljudi u velenju nista ne sele...ipak je gorenje srbija gorenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije