Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li preuzeti Uljanik grupu?

Kineze ne zanimaju brodogradilišta u smislu proizvodnje, već njihovo znanje

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
21.05.2019.
u 22:22

Brodarski je institut zainteresiran za suradnju na konkretnim projektima, kako je objasnio njihov čelni čovjek Igor Tripković, i to onima koje sami ne mogu financirati

Drugi dan otkaza u brodogradilištu Uljanik radnu je knjižicu u ruke dobilo novih 200 radnika. Ukupno su tako u dva dana 374 radnika dobila otkaz, a to je više od trećine formalno zaposlenih u tom škveru. Do kraja tjedna svim će radnicima biti raskinut radni odnos.

Otkaz je danas dobio i sindikalist Boris Cerovec, koji objašnjava da su radnici tek danas shvatili da je priči o Uljaniku došao kraj. Nedaleko, u 3. maju, radnicima je podijeljeno 60 otkaza, a sindikalci tvrde da su spremni na sve scenarije, pa i na stečaj sličan Uljanikovu. Istodobno, Kinezi iz CSIC-a, državnog brodogradilišta, obilaze riječki škver, ali unatoč činjenici da su i fizički u kompaniji, radnici ne vjeruju da im donose spas.

Kinesko brodogradilište navodno je zainteresirano za 3. maj i zagrebački Brodarski institut, dok ih Uljanik ne zanima, ali Uljanik i 3. maj spojeni su u nerazdvojiv sustav Uljanik Grupe. Kineze zapravo i ne zanimaju brodogradilišta u smislu proizvodnje, već njihovo znanje, odnosno prototipovi novogradnji i sofisticiranijih brodova koje sami nemaju u svojem sustavu. To je i logično s obzirom na to da u svojim škverovima mogu proizvesti bilo koju seriju brodova jeftinije i profitabilnije nego igdje u Europi i zbog cijene rada i subvencija koje primaju od države.

U tom kontekstu odluka o investiciji može biti dio nekog većeg strateškog plana ulaska na tržište EU. Brodarski institut, koji je nedavno izbjegao stečaj, bio bi Kinezima još jedan od instituta u nizu jer ih u svojem sustavu imaju 28, ali ne bi im bilo naodmet kupiti dodatna znanja. Brodarski je institut, pak, zainteresiran za suradnju na konkretnim projektima, kako je objasnio njihov čelni čovjek Igor Tripković, i to onima koje sami ne mogu financirati. Hoće li se Kinezi i odlučiti na ulaganje, znat će se nakon završetka posjeta.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj
1/10

Komentara 5

LI
lipotan
22:43 21.05.2019.

Kinezi dosli krasti nista novo.

BA
barbaizamerike
23:00 21.05.2019.

Kinezi se po Zagorju raspitivali jeli Tito ima potomstva da na stavi dinastiju ma stjerat te Kineze

Avatar Untouchable
Untouchable
05:11 22.05.2019.

zupan i gradonacelnik ostavkeeeeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije