Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6,8 POSTO

Kinesko gospodarstvo poraslo više od očekivanja

Kina
Thinkstock
17.04.2018.
u 07:11

Na kvartalnoj je razini rast gospodarstva u prvom tromjesečju iznosio 1,4 posto, blago sporije u odnosu na 1,6 posto u prethodnom kvartalu.

 Kinesko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine 6,8 posto na godišnjoj razini, isto kao i u prethodnim kvartalima, što se zahvaljuje snažnom rastu potrošnje i investicija.

Analitičari su procjenjivali da će bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 6,7 posto jer su očekivali usporavanje investicija u nekretnine, s obzirom da lokalne vlasti nastoje zauzdati snažan rast cijena nekretnina, pa su uvele mjere za sprječavanje špekulacija, dok kamate na hipotekarne kredite rastu.

No, to se nije dogodilo. Investicije u nekretnine porasle su u proteklom tromjesečju za 10,4 posto na godišnjoj razini, što je čak i brže u odnosu na 9,1-postotni rast u prvom tromjesečju 2017. godine.

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u utorak, pokazuju da i ostale investicije snažno rastu. Tako su investicije u infrastrukturu skočile 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupno su investicije u fiksni kapital porasle 7,5 posto na godišnjoj razini, pri čemu su investicije privatnog sektora, koje čine oko 60 posto ukupnih investicija, porasle 8,9 posto.

Snažan poticaj rastu BDP-a dala je i osobna potrošnja, pa je tako u ožujku promet u trgovini na malo skočio 10,1 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na prethodne mjesece i više nego što su analitičari očekivali.

„Potrošnja je doista snažna jer snažno rastu plaće u urbanim područjima. Podcijenili smo snagu potrošnje u Kini”, kaže Iris Pang, ekonomistica u ING-u.

Na kvartalnoj je razini rast gospodarstva u prvom tromjesečju iznosio 1,4 posto, blago sporije u odnosu na 1,6 posto u prethodnom kvartalu.

No, rast od 6,8 posto na godišnjoj razini veći je u odnosu na ciljane razine vlade koja procjenjuje da će u ovoj godini gospodarstvo porasti 6,5 posto.

Ostvare li se procjene vlade, bit će to najsporiji rast u posljednjih 26 godina.

Usmjerenje na visokokvalitetni rast

Ipak, podaci ukazuju na stabilan rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon duljeg razdoblja usporavanja izazvanog nastojanjima vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje i presnažan rast cijena na tržištu nekretnina.

Analitičari kažu da takav rast ostavlja prostora vlastima za daljnje reforme i da su podaci za prvo tromjesečje postavili snažan temelj za cijelu godinu, koja bi mogla biti izazovna, s obzirom da SAD najavljuje carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking protumjere istog intenziteta.

Isto tako, u posljednje vrijeme kineski predsjednik Xi Jinping poručuje da će Kina produbiti ekonomske i financijske reforme te dodatno otvoriti svoja tržišta stranim investitorima jer teži pomaku od rasta gospodarstva po visokim stopama prema visokokvalitetnom rastu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:14 17.04.2018.

Jadni Kinezi. Već dvije godine pokušavaju usporiti rast na 6.5% ali nikako ne ide. Trebali bi pod hitno uvesti nekih 500m hadezeovaca da im pokažu kako se to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije