Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJA

Kineski trio na čelu s Alibabom u 2016. ulaže 80 milijardi dolara

Jack Ma
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.12.2015.
u 16:00

Alibaba je tijekom 2015. preuzeo 27 tvrtki u što je uložio 15 milijardi dolara, a u Kini posluju još stotine kandidata za preuzimanje

Tri velike internetske kompanije iz Kine poznate i kao BAT - Alibaba, Baidu i Tencent mogle bi na preuzimanja i spajanja tijekom sljedeće godine potrošiti i do 80 milijardi dolara, tvrde analitičari BNP Paribasa za Bloomberg. Očekuje se da će prve mete biti na domaćem kineskom tržištu gdje se najavljuje novi krug konsolidacije, odnosno da će najveće tvrtke usisati manje konkurente, ali najavljuje se i širenje na nova tržišta. Samo Alibaba će navodno potrošiti oko 38 milijardi dolara, a do te brojke analitičari su došli računajući novac kompanije koji je na raspolaganju. Kompanija nije komentirala nalaze analitičara. 

Na kineskom tržištu posluje stotine malih online tvrtki koje se bave prodajom usluga i roba poput Alibabe, od tekstualnih usluga do kućnih majstora i hrane, a kompletno tržište procjenjuje se na 1,6 bilijun dolara. Tencent je tijekom godine napravio najviše transakcija. Završili su čak 37 akvizicija u koje su uložili 16,3 milijarde dolara. Ne zaostaje mnogo ni Alibaba koji je tijekom 2015. godine u 27 transakcija kojim je preuzeo manje tvrtke plasirao 15 milijardi dolara, dok je Baidu ulagao znatno manje novca pa je 15 tvrtki preuzeo za svega 878 milijuna dolara. Cilj tvrtki je preuzeti što veći dio kolača zbog čega su smanjivali profit i trošili ozbiljna sredstva na marketing.

>> Više od 40 posto kineske robe su krivotvorine

>> Leko u Pekingu: Kina podržava hrvatske projekte

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dangebandi
17:51 14.12.2015.

Još im gazde nisu nestali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije