Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum

Kineski Geely preuzima Fordov Volvo za 1,8 milijardi dolara

volvo s60
29.03.2010.
u 08:50

Ovim je sporazumom Ford na gubitku budući je on 1999. godine Volvo kupio za 6,5 milijardi dolara. Kineski proizvođač automobila nada se da će ovom kupnjom pojačati svoju prodaju na europskom tržištu.

Kineski proizvođač automobila Geely potpisao je ugovor za kupnju Volvoa od američkog Forda za 1,8 milijardi dolara. Sporazum, koji je prvi put najavljen u prosincu, najveća je prekooceanska kupnja kineskog proizvođača automobila.

- Ovo je prekretnica za Geely – izjavio je predsjednik kompanije Li Shufu. Gubitaš Volvo na tržištu je od 2008. godine, kada je njega i neke druge brendove Ford stavio na prodaju. Jaguar i Land Rover u Velikoj Britaniji već su prodani indijskom Tata Motorsu.

Ford se nada da će prodaja Volvoa pomoći da isplati svoje dugove i usredotoči se na svoje glavne brendove, nakon ovog poprilično teškog razdoblja za međunarodnu autoindustriju.

Ovaj sporazum predstavlja gubitak za Ford koji je Volvo kupio 1999. godine za 6,5 milijardi dolara.

Geely, najveći neovisni kineski proizvođač automobila, obvezao se zadržati Volvo kao zasebnu tvrtku kojoj će sjedište ostati u Švedskoj. Ipak, značajnija proizvodnja očekuje se u Kini, gdje će se Volvo izrađivati za kineske kupce.

Analitičari ovaj sporazum vide kao dobar ugovor za Volvo, koji se borio kako bi povećao prodaju, a dobit nije ostvario od 2005. godine. To je potpuno drukčije od kineskog tržišta na kojem će sada sudjelovati, a koje se prošle godine postavilo ispred SAD-a kao najveće svjetsko autotržište.

Naime, u Kini je lani prodano više od 13 milijuna automobila, što je rast od gotovo 50 posto u odnosu na godinu ranije.

Geely očekuje da će ove godine prodati oko 400 tisuća Volvoa. Njihova je prodaja na međunarodnoj razini oslabila, no u tvrtki očekuju da će im Volvo olakšati prodaju na europskom tržištu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije