Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
737 MAX

Kineske zrakoplovne kompanije traže odštetu od Boeinga

Foto: Matt McKnight/REUTERS/PIXSEL
22.05.2019.
u 14:59

Iz China Southerna izvijestili su da su zatražili što skorije pregovore s američkim proizvođačem kako bi utanačili plan odštete, prema novinskoj agenciji Xinhua

Air China i China Southern Airlines pridružili su se nizu kineskih zrakoplovnih kompanija koje su od američkog proizvođača zrakoplova Boeinga zatražile naknadu štete zbog prizemljenja zrakoplova 737 MAX, izvijestili su u srijedu državni medij.

Kineska vlada prva je naredila prizemljenje svih zrakoplova tipa Boeing 737 MAX nakon nesreće Ethiopian Airlinesa u ožujku i one indonezijskog Lion Aira u listopadu prošle godine, u kojima je ukupno stradalo gotovo 350 ljudi.

U međuvremenu je taj tip Boeingova zrakoplova povučen iz prometa u zemljama širom svijeta, uključujući SAD.

China Eastern Airlines prvi je pak kineski prijevoznik koji je zatražio odštetu od Boeinga zbog prizemljenja flote 737 MAX-a.

Kineske kompanije slijede time primjer Norwegian Aira koji je u ožujku zatražio od Boeinga da pokrije troškove proizišle iz povlačenja iz prometa spornih modela zrakoplova.

Od tri kineske državne zrakoplovne kompanije, China Southern raspolaže najvećom flotom Boeinga 737 MAX - imaju ih ukupno 24. Air China ima 15 zrakoplova tog tipa a China Eastern 14.

Iz China Southerna izvijestili su da su zatražili što skorije pregovore s američkim proizvođačem kako bi utanačili plan odštete, prema novinskoj agenciji Xinhua.

Zahtjev se vremenski poklopio s eskalacijom trgovinskog rata između Kine i SAD-a. Dvije zemlje ovog su mjeseca međusobno povisile carine na robu ukupne vrijednosti više stotina milijardi dolara.

SAD je uveo ograničenja i kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huaweiju, obrazlažući taj potez zabrinutošću za nacionalnu sigurnost.

 

Ključne riječi

Komentara 1

RZ
rebel.zg
15:30 22.05.2019.

Donald Duck ce da plati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije