Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOZEMSKA ULAGANJA

Kineske investicije u Europi rastu, u Sjevernoj Americi padaju

Ilustracija
Filip Brala/Pixsell
24.07.2018.
u 07:31

Dovršene kineske investicije u Europi u prvoj polovici 2018. godine dosegnule su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Izravna kineska inozemna ulaganja dramatično su se promijenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmjerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Europe u prvoj polovici ove godine, pišu kineski mediji. Dovršene kineske investicije u Europi u prvoj polovici 2018. godine dosegnule su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, ulaganja prema Sjevernoj Americi smanjena su za 92 posto, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske tvrtke Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe.

Na godišnjoj razini postotno povećanje za Europu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švicarske biotehnološke tvrtke Syngenta, od strane ChemChina, vrijednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena pa nije utjecala na usporedbu podataka.

Thilo Hanemann, direktor tvrtke Rhodium Group, rekao je kako „nakon pet godina sličnih investicijskih razina u Europi i Sjevernoj Americi, kineski investitori sad očito preferiraju Europu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Europa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inozemnim investicijskim prioritetima".

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće europsko odredište za kineski kapital u prvoj polovici 2018. godine, nakon čega slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su investicije dosegnule 1,6 milijardi dolara. U Njemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

Neizvjesnost oko američko-kineske trgovine nastavlja utjecati na odluke investitora.

"Razmjer i brzina divergentnih trendova otkrivenih ovim brojkama je izvanredan. Istodobno, nitko ne bi trebao biti iznenađen smjerom puta - Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog tržišnog pristupa u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmjerna ulica, dok trgovinski odnosi s SAD-om nastavljaju čvrsto ići prema dolje", kazao je Thomas Gilles, predsjednik Baker McKenzie's kineske grupe za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Industrijski sastav kineskog ulaganja također se značajno promijenio u prvoj polovici ove godine i u Europi i u Sjevernoj Americi, prema izvješću. Sektori, uključujući automobilski, zdravstveni i biotehnološki te potrošački proizvodi i usluge, postali su glavni primatelji izravnih kineskih inozemnih ulaganja u obje regije. Sektor nekretnina i ugostiteljstva izgubio je svoje mjesto na vrhu, ali je i dalje ostao privlačan kineskom kapitalu.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:42 24.07.2018.

Kina je postala Svjetska sila br. 1 u ekonomskom smislu!? Dok Amerika sve probleme pokušava rješiti ratovanjem kao mnogo puta do sada, na redu je Iran, jer ne želi da mu se netko silom nameće u unutarnju politiku!? Zašto Iran ne smeta EU, Rusima, Kini, već je samo ugroza USA, očito da bi Trumph mogao prodati silne količine nagomilanog oružja susjedima Irana?! Ipak je Kina u pozitivi dok Amerika duguje navodno 1000 milijardi dolara!? Po nekoj logici trebali bi Amerikanci imati ogromnu inflaciju, ali oni i dalje žive kao da se ništa ne događa?! Dokle će to moći ići, ne znam, dovjeka sigurno neće! Od duga su Kini dužni 60% toga duga? Ratovanje nije izlaz! Financijski bi se moglo uništiti bilo koga pa i Ameriku!? Možda bi bilo zdravo za Svijet pokazati im da nisu nedodirljivi!? Svakako ekonomski, nikako ratom!? Što bi se desilo da ih pogodi jedna zdrava ekonomska inflacija? Dali bi i tada ratovali 70 godina?!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:57 24.07.2018.

Jučer čitam KInezI masovno zatvaraju dućane po srbiji nema se ni za kinesku robu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije