Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previše loših kredita

Kina je pred bankarskim slomom

peking
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
20.09.2016.
u 18:00

U slučaju krize, banke bi morala spašavati država jer su većinom u njezinom vlasništvu, a to je opasnost za daljnji rast, smatraju u BIS-u

Ono što je izbjegla kad su se Europa i Amerika duboko zaglibile, te uspješno prebrodila 90-ih, Kinu bi moglo dočekati uskoro! Prijeti joj, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS – Bank for International Settlements), bankarska kriza.

Kukolj u žitu

Odnos kredita u odnosu na razinu BDP-a u Kini dosegnuo je alarmantnu vrijednost – taj indeks iznosi 30,1 bod i triput je veći od granice koja ukazuje na potencijalnu opasnost i postavljena je na 10 bodova, dok je lani bio na 25,4 boda, istaknuo je u posljednjem kvartalnom izvješću BIS kojemu je jedna od funkcija nadziranje međunarodnih kretanja novca i kredita.

Indeks je bitno veći nego što je bio u istočnoj Aziji prije špekulativnog buma 1997. pa čak i od američkog netom prije nego što je propast Lehman Brothersa 2008. označila početak krize. Kad je između razine zaduženosti i veličine gospodarstva preveliki jaz, a posebno kad trend pokazuje da se povećava, ističu u BIS-u, mogla bi se razviti kriza. A već dugo financijska tržišta pod povećalom drže kineski bankarski sektor koji je, prema podacima MMF-a, nakupio 1300 milijardi loših kredita. Otkad je u svijetu počela gospodarska kriza, Kinezi su imali kreditni bum, kao rezultat napora vlasti da potaknu veći rast. No, u žitu je bilo i dosta kukolja pa su mnoge investicije ispale neproduktivne.

Začarani krug odljeva kapitala

Ukupni su krediti u Kini lani dosegnuli 255% BDP-a, povećali se 107% tijekom osam godina i još ubrzano rastu. Iznose 28 tisuća milijardi dolara, koliki je zbroj kredita poslovnih banaka u Americi i Japanu zajedno. Problem je što su kineske banke mahom u državnom vlasništvu i, kulminira li problem, izgledno je da će se spašavati državnim novcem. Taj je aspekt prilično nezgodan jer pritisak na državne financije može usporiti rast kineske ekonomije, a o njezinim performansama već dugo ovisi i globalno gospodarstvo.

Vodstvu zemlje to nije nepoznanica pa kineski premijer Li Keqiang pokušava izvući zemlju iz klopke rasta koji počiva na dugu prije nego što bude prekasno. Kulminira li problem i dođe li do odljeva kapitala, središnja banka bit će prisiljena prodavati devizne rezerve, što će zaoštriti monetarnu politiku i dovesti do začaranog kruga novog odljeva kapitala.     

Ključne riječi

Komentara 8

HH
helgin@hogar
18:17 20.09.2016.

ako je kina onda je i cijeli svijet!

OV
Ovozemaljski
19:58 20.09.2016.

Ako Kina prdne biti ce velikih problema na trzistu, ako oni opet spuste cijene u proizvodnji, zapadni svijet im nece moci konkurirati i to znaci manje place svima, a to u prijevodu znaci kolaps i opet ce biti nazalost po leđima radnika...

DA
dada25
18:56 20.09.2016.

Vezano za članak o Hasanbegoviću, Plenkoviću i ekstremizmu- Večernji list je jedno ogromno lažljivo smeće. Pogledajte malo što vam korisnici pišu ispod. Stoko jedna odvratna, tu vam pišem da lakše vidite. Prenosite laži i onda još demantije izrezujete kako vam paše. Banirajte me kret.eni jedni, gadite mi se, al sam očito mazohist pa dolazim opet čitati vaše bljuvotine i isprdke. Sramota ste za novinarstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije