Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistia

Kina i dalje rekordno izvozi i ostvaruje trgovinske viškove

kina kompjuter
Reuters
10.02.2010.
u 08:46

Amerikanci traže od Kineza da ojačaju svoju valutu ne bi li posigli trgovinsku ravnotežu, Kinezi pak i dalje odbijaju oštrijim mjerama "hladiti" svoje gospodarstvo.

Kineski izvoz skočio je 21 posto u siječnju za razliku od godine ranije, pružajući novo oružje onima koji traže jaču kinesku valutu, piše Bloomberg. Uvoz je dostigao 85,5 posto, a trgovinski višak iznosi 14,16 milijardi dolara, prema podacima objavljenim internetskim stranicama kineske carinske uprave, dodaje Bloomberg.

Skok u prekomorskim isporukama najveći je od rujna 2008. godine, dva mjeseca nakon što su Kinezi zaustavili aprecijaciju yuana spram dolara. Američki dužnosnici kinesku trgovinsku zaradu smatraju kao znak da više nije potrebna zaštita kineskih izvoznika na način da je juan vezan za dolar. U isto vrijeme ove podatke koji su nešto lošiji od očekivanih Kinezi mogu tumačiti da globalna potražnja tek slabo napreduje.

Kinezi će vrlo oprezno tumačiti siječanjske statističke podatke uzimajući u obzir tamošnje novogodišnje praznike jer lani su bili u siječnju, no ove godine su zahvatili veljaču te u to ime čekati još nekoliko mjeseci za povlačenje konkretnijih poteza, bilo da se radi o valuti ili drugim mjerama hlađenja ekonomije.

Desezonirani podaci kažu da je kineski izvoz pao 5,5 posto u lanjskom prosincu, a uvoz 0,9 posto. Kineski milijarder i kompanije Li&Fung ltd, najveći svjetski veleprodavač igračaka, odjeće i namještaja, ustvrdio je da se globalna potražnja oporavlja, no "vrlo sporo ako se to uopće i događa".

Za razliku od njega, u kanadskoj Royal banci tvrde da podaci za siječanj pokazuju da pozitivni trendovi opstaju te upućuju na to da kineska vlada treba povući oštre poteze i ojačati valutu idućih mjeseci. Kineska središnja banka već je ranije podigla obvezne rezerve ne bi li ohladila kinesko gospodarstvo. No Amerikanci i dalje pritišću i traže da Kinezi ojačaju svoju valutu kako bi se postigla trgovinska ravnoteža, a usto smatraju kako bi time obuzdali inflaciju u svojoj zemlji.

Kina je lani preuzela prvo mjesto kao najveći svjetski izvoznik, dok je njemačko gospodarstvo palo na drugu poziciju. Njemačka pak profitira od rasta kineske ekonomije jer istovremeno povećava svoj izvoz upravo zbog kineske potražnje.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
09:16 10.02.2010.

Zašto bismo proizvodili kod kuće kad imamo jeftiniju radnu snagu drugdje, pitali su se prije nekoliko godina bahati Europljani. Pa su dislocirali tvornice u Češku, Rumunjsku. Onda im ni to nije bilo dovoljno jeftino pa su prepustili KInezima jer rade još jeftinije. Danas smo zakonito dospjeli u recesiju i svi grcamo u minusima i problemima. Samo Kinezi slažu nove milijarde dolara. Ne .ebu Obamu ni 1%, podržavaju Iran, guraju svoje interese.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:55 10.02.2010.

Ovi kinezi su zlo ali ni amerikanci nisu ništa bolji samo što oni glume dobričine - zato je ovo ipak dobro da postoji neka protuteža SAD-u. Amerikanci se žale na kineze da jeftino rade a za Nike i slične tvornicee djeca rade za dolar na dan.

TA
tania
10:11 10.02.2010.

Oni su najveće zlo....kao virusi koji su iskoristili slabost ove nase stanice koja se zove planet zemlja....razmnozili se, unistavaju planet prenapucenoscu i sad prljavom industrijom, nemaju nikakvog morala (i zbog Tibeta i zbog tog sto jedu pse i slicno). Kao horda robota su. Iskreno, lose nam se svima pise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije