Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve po zakonu

Kako uštedjeti nekoliko tisuća kuna na kupnji auta? Kupite ga i poklonite članu obitelji

Automobil
07.08.2019.
u 11:19

Plaćanje pristojbe može se relativno jednostavno izbjeći, i to u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila, članak 26., stavak 7., točka c.

U prvih šest mjeseci ove godine upravna pristojba na stjecanje rabljenih motornih vozila plaćena je na njih 85.093, a na 29.589 stjecanja nije, navode podaci Centra za vozila Hrvatske.

To znači da je 25,8 posto kupaca rabljenih vozila iskoristilo zakonsku mogućnost da se upravna pristojba ne plaća ako je rabljen auto “stečen” na temelju ugovora o darovanju između bračnih drugova, potomaka i predaka koji čine uspravnu liniju (roditelji i djeca) te posvojenika i posvojitelja.

Vrijedi i za motocikle

Pristojba se obračunava prema godini proizvodnje automobila i snazi njegova motora izraženoj u kilovatima. Pristojba se za motocikle izračunava prema obujmu motora.

Porezna uprava navodi ako je auto proizveden ove godine, onda se smatra da je star godinu dana. U Uredbi o tarifi upravnih pristojbi piše da je za auto star do godine dana pristojba 50 kuna po kilovatu, a svaku godinu starosti do sedme pristojba se po kilovatu smanjuje za pet kuna pa se za auto star sedam godina plaća 20 kuna po kilovatu.

Za automobile stare između osam i 10 godina pristojba je 15 kuna po kilovatu, između 11 i 14 je 10, a za stare između 15 i 18 godina pet kuna po kilovatu. Za aute stare 19 i 20 godina pristojba je tri, a one između 21 i 30 godina kunu po kilovatu.

Kako uštediti?

Plaćanje pristojbe može se relativno jednostavno izbjeći, i to u skladu sa Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila, članak 26., stavak 7., točka c.

Naime, u Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila piše kako se upravna pristojba na stjecanje rabljenih motornih vozila ne plaća na stjecanje rabljenih motornih vozila temeljem ugovora o darovanju ako je stjecatelj bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj ili ako se temeljem ugovora o darovanju plaća porez na nasljedstva i darove prema posebnim propisima.

Ako auto kupi roditelj, dijete ili supružnik i pokloni ga "pravom" kupcu, tada osoba može uštedjeti. Na primjeru jednogodišnje Škode Octavije uštedjet će 3000 kuna, piše 24sata. 

Komentara 5

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
12:36 07.08.2019.

"Ako auto kupi roditelj, dijete ili supružnik i pokloni ga "pravom" kupcu, tada osoba može uštedjeti.". Pa ako auti kupi roditelj zar on ne mora platiti tu upravnu pristojbu? To se odnosi samo ako roditelj želi dati auto koji je već njegov svom potomku i umjesto da mu ga proda, on mu ga pokloni, a novce dobije ispod stola. Pa to je već toliko stara priča, ali opet, u pitanju je VL tako da ništa ne čudi.

VO
vorda400
12:48 07.08.2019.

I gdje je tu zarada i "roditelj" je auto kupio po punoj cijeni meni ta računica nikak ne štima i opet dođeš na mup i čeka te porez biljezi i sto drugih sranja nema u hrvatistanu besplatno i povoljno

ZE
ZemljaJeRavna
11:50 07.08.2019.

Hehe, tek sad ste to otkrili !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije