Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:

Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Foto: Milan Sabić/Pixsell
1/6
26.11.2019.
u 10:33

Nakon Zagreba i Osijeka, #RaiffeisenFutureBoost predavanja o financijskoj pismenosti na red su došla i u Splitu. Uz popularne predavače studenti su saznali zašto bi već danas trebali razmišljati o dosadnim i dalekim stvarima poput mirovine

Unatoč štrajku na fakultetima, lošem vremenu i kraju radnog tjedna, jedna dvorana na Ekonomskom fakultetu u Splitu ovog petka je bila dupkom puna. 22. studenog u 15 sati, Svečani amfiteatar je ugostio tri naizgled nespojiva „gosta predavača“, stand-up komičara Ivana Šarića, profesora komparativne književnosti i lovca popularnog kviza Potjera Deana Kotigu te financijskog analitičara Željka Karduma. Njihova misija, u organizaciji Raiffeisen mirovinskih fondova i Večernjeg lista, je bila približiti studentima i mladima pojam mirovinskog fonda i demistificirati kako funkcionira mirovinski sustav, kuda idu svi ti silni novci i zašto je dobro već sada, s 20ak godina, početi razmišljati o budućnosti i mirovini.

Grijesi mladosti

Podsjetimo, nizom od četiri predavanja na četiri fakulteta u tri hrvatska grada cilj je potaknuti mlade da nauče osnovne pojmove iz svijeta osobnih financija i pokušati ih potaknuti da drugačije razmišljaju o vlastitoj financijskoj budućnosti. Nakon Zagreba i Osijeka veselo društvo se našlo u Splitu i održalo treće po redu najcool predavanje o financijskoj pismenosti #RaiffeisenFutureBoost i komentiralo što je to ustvari novac, kako ga pametno trošiti i kako ga još pametnije uložiti.

Osim studenata Ekonomskog, bilo je polaznika i drugih fakulteta, poput PMF-a i Filozofskog fakulteta

A sve je počelo s osobnim iskustvima o prvim ulaganjima u budućnost, kako su neke „odlične“ prilike završile i kako danas gledaju na svoje studentske dane i razmišljanjima o novcu. Ivan Šarić se pohvalio kako je maturalno putovanje žrtvovao za puno vrjedniju uspomenu, a Željko Kardum je na vlastitom primjeru prezentirao kako odlične prilike u životu čekaju baš nas. Ipak, najviše smijeha i zanimanja je izazvalo svjedočanstvo Deana Kotige, koji se prisjetio svog nastupa na kvizu Tko želi biti milijunaš. Četiri godine pripreme i jedva dočekana punoljetnost, od najbržeg prsta i sjedanja nasuprot Tariku Filipoviću pa sve do konačnog cilja, koji nije bio novac već otvaranje mitskog pitanja za milijun kuna. Popularni lovac ipak nije uspio otvoriti pitanje za milijun kuna, zapeo je na onom za 250.000, ali najzanimljivija stvar je bila kako je uložio zarađenih 32.000 kn kao 18 godišnjak koji je sanjao o karijeri DJ-a.

Zbog velikog interesa dvorana je bila puna do zadnjeg reda, ali studentima nije smetalo ni sjediti sa strane dok je trajalo predavanje
Foto: Milan Sabić/Pixsell

Zašto uopće investirati

Nakon malo lakših tema i opuštenije atmosfere, predavači su prešli na glavnu temu koja je ipak razlog njihovog dolaska, a to je razbijanje mita o štednji o kojoj su nas učili roditelji i stariji te pogled prema budućnosti. Željko Kardum je tako slikovito objasnio što se dešava s oročenom štednjom, nečim što slušamo od malih nogu, a danas predstavlja toliko mali prinos koji će zasigurno „pojesti“ inflacija. Na predavanju je objašnjeno i kako je ustvari nastao današnji model mirovinskog sustava, od vremena masovne industrijalizacije i migracije iz sela u grad do današnjih demografskih kretanja i migracije za poslom koji ovaj model čini dugoročno neodrživim. Osim prvog mirovinskog, stupa, studentima je objašnjen i drugi mirovinski stup, a poseban naglasak je bio na onom trećem, dobrovoljnom mirovinskom stupu u kojem nema zdravstvenih i dobnih ograničenja, a studenti, tj. budući članovi sami mogu odrediti iznose koje žele uplaćivati, dinamiku uplate te samo trajanje. Uz par specifičnih primjera za splitsko dalmatinsku županiju, poput zaposlenja kao pomorac i prihoda od iznajmljivanja apartmana, predavači su dali primjere kako izgleda štednja u trećem mirovinskom stupu i zašto je takav vid štednje pametna odluka kada se radi o prihodima u mirovini, pogotovo kada se uračunaju državni poticaju od 15 posto na godišnje maksimalno uplaćenih 5000 kuna, što znači da svatko tko uplati taj iznos ostvaruje dodatnih 750 kuna godišnje.

Da studenti nisu došli samo skloniti se od kiše, već da ih doista zanima tema, su pokazala i pitanja na kraju predavanja, koja varirala od toga kako fond odlučuje o ulaganju novaca do malo „dišpetskih“ tj, kako izvući najviše novaca i osigurati što veću mirovinu.

Ivan Šarić uručuje pametni telefon studentici Ivani kao nagradu za točno odgovoreno nagradno pitanje
Foto: Milan Sabić/Pixsell

Na kraju predavanja Dean Kotiga postavio je nagradno pitanje za one koji su pažljivo pratili predavanje, a sretna dobitnica koja je točno odgovorila na pitanje osvojila je pametni telefon, nakon čega su uslijedili selfiji s predavačima.

Stoga ako želite saznati što je Pickelhaube, zašto je Tales Milećanin bio poznat i kao dobar investitor, te na što je Dejan Kotiga potrošio zarađeni novac iz milijunaša, dođite na finalno predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u utorak, 26. studenog u 15 sati. Ulaz na predavanje je besplatan, smjeh zagarantiran i svi su pozvani, a najsretniji, ili možda najkoncentriraniji, će osvojiti pametni telefon.

Sadržaj je nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije