Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska umjetnost

Kako je Vukovar ujedinio svijet: Donosimo vam priču o VukovArtu

VukovArt
Foto: VukovArt
1/5
18.05.2021.
u 08:51

Poznati svjetski i domaći umjetnici svake godine sastaju se kako bi oslikali grad i dali mu novi vizualni identitet. Donosimo priču o tome kako je Vukovar postao luka umjetnosti

Vrhunski muralisti i svjetski 3D umjetnici učinit će i ove godine Vukovar vizualno živim. Ovo je priča o VukovArtu – manifestaciji koja već petu godinu zaredom čini ovaj grad lukom umjetnosti. Danas poznat događaj koji je promijenio identitet grada i njegov vizualni imidž počeo je još 2017. godine, a više o tome rekao nam je njegov organizator Krešimir Herceg.

„Sam početak VukovArta krenuo je nakon što je tada jedini hrvatski street art umjetnik Filip Mrvelj naslikao prvu sliku u Vukovaru. Tad se zakotrljala cijela priča te od tada educiramo stanovnike grada.“, započinje priču Herceg. Želja im je, kažu, potaknuti mlade da vide što više umjetničkih smjerova i izražaja, u čemu su i uspjeli, jer se od početka VukovArta do danas interes znatno povećao pa su se pojavila i svjetska imena umjetničke scene, a cijela manifestacija već pet godina budi velik interes stanovnika grada.

„Pretvorili smo tako Vukovar u galeriju na otvorenom, što se pokazalo odličnim, budući da takav koncept postaje sve popularniji i privlači velik broj turista. Sad imamo obrazovnu manifestaciju koja je ujedno i turistička atrakcija.“, govori nam Herceg.

Organizator Krešimir Herceg i suorganizator Filip Mrvelj
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Prepoznat u svijetu

Nakon što je Mrvelj naslikao prvu sliku, predstavnicima grada nije dugo trebalo da shvate kakav potencijal imaju. Dogodio se, kako Herceg kaže, „medijski bum“ te se rodila ideja o VukovArtu.

„Već u prvoj godini, na VukovArt smo uspjeli dovesti neke od najboljih street art umjetnika u svijetu. Tada su nastale 3D slike u samom centru grada. Počeli smo se voditi pravilom izvrsnosti – pokušavamo dovesti one umjetnike koje zbilja želimo vidjeti u Vukovaru i koje smatramo najboljima.“, objašnjava Herceg. 

Koliko je VukovArt jak i cijenjen u svijetu, svjedoči i popis imena umjetnika koji su do sada sudjelovali na tom festivalu, a među kojima su neki od najpoznatijih u ovoj vrsti umjetnosti. Uz Filipa Mrvelja tu su bili još i Nikolaj Arndt, Eduardo Relero, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Vera Bugatti, Sarme & Chet 186, Ella & Pitr, Marina Capdevila, Fabio Maria Fedele, Thiago Mazza, Mehsos, WD i Zabou. Kada je riječ o hrvatskim umjetnicima, dosad su na VukovarArtu sudjelovali Lonac, Eugen Varzić, Oko i Tea Jurišić, a njima su se pridružili i Boogie iz Njemačke te Arsek & Erase iz Bugarske.

Najveći ambasadori VukovArta u svijetu su slobodni umjetnici, koji se od sada na ovu manifestaciju mogu samostalno prijaviti. „Osim svjetski poznatih imena, želimo integrirati i slobodne umjetnike na način da nam oni sami šalju svoje radove, a onda mi izaberemo ono što bi nam se eventualno uklopilo u program VukovArta.“, pojašnjava Herceg. 

Autor: Filip Mrvelj
Foto: VukovArt

Bogat program

Nije trebalo dugo da cijeli svijet prepozna vrijednost ove manifestacije. Organizatori se trude svake godine poboljšati popratni program.  „Trudimo se da u vrijeme festivala organiziramo razna događanja, odnosno da to ne bude samo slikanje, nego da bude svega pomalo i za svaki uzrast. Iz godine u godinu rastemo i sada je već postalo zahtjevno ne samo biti bolji u sljedećoj godini nego čak i ponoviti prethodnu godinu.“, rekao je Herceg.

Osim umjetničkih sadržaja, na VukovArtu će se i ove godine tradicionalno naći brojni drugi programi te zanimljivi gosti. Tako će Ribafish s publikom podijeliti svoje znanje o pivu kroz putopisno predavanje Pivom po svijetu, dok će Davor Gobac demonstrirati svoja umjetnička likovna znanja kroz vlastitu izložbu i radionicu s djecom, a Robert Knjaz ispričati zanimljive priče sa svojih putovanja koledžicom po svijetu. Putopisna predavanja, predstave i radionice za najmlađe, panel diskusije, biciklijada za djecu i odrasle, polumaraton, promocije filmova i koncerti renomiranih urbanih izvođača samo su dio bogatih aktivnosti koje vas očekuju na VukovArtu, gdje će svatko moći pronaći ono što ga zanima.

VukovArt neće ni ove godine razočarati, a na njihovoj web stranici www.vukovart.com možete baciti oko na sve aktualnosti i pronaći nešto za sebe.  

„Da bi ova manifestacija bila kakva jest, moramo se zahvaliti našim sponzorima. U prvom planu tu je Prvo plinarsko društvo bez kojeg ova manifestacija ne bi bila moguća. Hvala im što nas podržavaju.“, zaključio je Herceg.

PPD već godinama podržava ovu manifestaciju. Prirodni plin im možda jest primarna djelatnost, ali kroz dva desetljeća poslovanja dokazali su da im je stalo do okoliša i boljeg društva u Hrvatskoj. Ove godine Prvo plinarsko društvo slavi dvadeseti rođendan, zbog čega će  njihov posebno dizajniran slavljenički logo biti dio VukovArta. Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji. U svom radu i poslovanju, posebnu su pažnju posvetili očuvanju okoliša, a prioritet su im moderna rješenja kojim sustavno ulažu u budućnost.

#ppd #goodcompany #vukovArt

Sadržaj nastao u suradnji s Prvim plinarskim društvom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije