Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Kako je Poljska povukla 80 mlrd. €

Goran Pauk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
20.02.2018.
u 18:06

Hrvatska zajednica županija želi se jače uključiti u programe za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike

U Zagrebu će se u četvrtak održati konferencija “Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija” u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Nastavak je to inicijative jačeg uključivanja županija u pregovaračke procese i prepoznavanja važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike.

Upravljanje fondovima EU

Tom prilikom iz Poljske u Zagreb dolaze dva tamošnja stručnjaka, Marcin Szmyt te Piotr Wolski, koji će okupljenim županima, čelnicima razvojnih agencija, predstavnicima ministarstava i ostalima koji se bave pitanjem regionalnog razvoja, prenijeti svoja iskustva. Szmyt je ravnatelj Odjela za strateško upravljanje, a Wolski voditelj jedinice odgovorne za pripremu i upravljanje regionalnim operativnim programima Odjela za strateško upravljanje u Zapadno-pomeranskom vojvodstvu (regija). Wolski je sudjelovao u pripremi i provedbi regionalnih operativnih programa za prethodnu financijsku omotnicu, od 2007.-2013., kao i za aktualnu od 2014.-2020. godine.

Dvojac će govoriti o upravljanju europskim fondovima s naglaskom na kapacitete regionalne razine kako bi bili dio akreditiranih sustava upravljanja i kontrole fondova EU i na njihovu važnost za razvoj poljskih regija. Pokazat će i kako pristupiti pregovorima s Europskom komisijom te primijeniti financijske mehanizme u korištenju fondova, konkretno u programiranju operativnih programa od pripreme strateških dokumenata do tehničke pozadine procesa programiranja te o važnosti regionalnih operativnih programa za regionalni razvoj i njihovo mjesto u provedbi EU fondova. Regija iz koje dolaze, zahvaljujući geografskom položaju, na raskrižju je više prometnih pravaca, a godinama drži visoko mjesto u poljskom vrhu kad je u pitanju poduzetništvo.

Ne može se preslikati

– Taj je događaj na tragu suradnje koju imamo s Poljacima koji su nam uzor po efikasnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova, povukli su više od 80 milijardi eura. To je prilika da nam prenesu iskustva – kaže predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

–Povlačenje europskog novca nije nešto što se može preslikati sa zemlje na zemlju, ali ta konferencija bit će svojevrsna razrada teme – kaže Pauk.

Iz Zajednice županija ističu da je Poljska primjer dobre iskorištenosti novca iz europskih fondova. Ključ uspjeha, dodaju, leži u prepoznavanju važnosti spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu što bolje pokriva potrebe s terena.     

Pogledajte i galeriju: Hrvatska je u ozbiljnoj krizi korištenja europskih fondova

Goran Pauk
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije