Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako je Europska unija zaštitila keramičare, a i gospodarstvo svojih članica

Kako je Europska unija zaštitila keramičare
Foto: Promo
1/2
25.04.2019.
u 14:05

Zajedno za sigurniju EU

Keramičke pločice. Iako im ponekad možda i ne pridajemo puno pozornosti, nalaze se svuda oko nas. Europski sektor keramike zapošljava više od 200.000 ljudi. Tom gospodarskom granom vrijednom 27.8 milijardi eura u Europi dominiraju male tvrtke i poduzetnici čiji uspjeh ovisi o poštenoj konkurenciji, a prije tri godine pojavila se opasnost da ih s tržišta istisnu jeftine pločice uvezene iz Kine. Čim se primijetila štetna trgovačka praksa, Europska je komisija pokrenula istragu nakon čega je uvedena carina na kineske keramičke pločice. Upravo zbog pravovaljane reakcije Europske unije sektor nije pretrpio veće gubitke, a tisuće je radnih mjesta ostalo sačuvano. U svemu su bitnu ulogu imale i udružene snage "običnih" ljudi kao što su glavni direktor europske strukovne udruge Cerame-Unie Renaud Batier, voditelj predmeta u Glavnoj upravi za trgovinu Europske komisije Markus Walldorf, iskusna istražiteljica koja je vodila predmet u Kristina Guttekova te carinik Florindo Iervolino.

Foto: Arena Hospitality Group

Međutim, sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Europske unije koja im je pružila podršku i time pokazala kako se tvrtke i obrtnici uvijek imaju kome obratiti. Zaštita europskog sektora keramike, dakle, ne bi bila moguća bez udružene antidampinške politike EU-a koja uključuje nadzor nepoštenih cijena i uvođenje carina na uvoz stranih proizvoda, prekogranične istrage i solidarnosti među europskim obrtima i proizvođačima keramičkih pločica.

Danom ulaska u EU, odnosno od 1. srpnja 2013., i Hrvatska je počela provoditi zajedničku trgovinsku politiku EU, što podrazumijeva i provođenje antidamping mjera. Svjedoci smo sve učestalijih pokušaja da jeftiniji proizvodi koji dolaze iz zemalja izvan EU s tržišta pokušavaju istisnuti domaće proizvođače, a upravo slučaj iz 2016. dokazuje kako se sve zemlje članice, pa tako i Hrvatska, u svakom trenu mogu obratiti Europskoj uniji kako bi se osigurala poštena konkurencija, a domaći obrti, male tvrtke i brojna radna mjesta bili sačuvani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije