Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako javnom nabavom ostvariti milijunske uštede

Poslovni ljudi
Foto: Thinkstock
10.05.2018.
u 08:55

O primjerima i praksi javne nabave govorit će stručnjaci iz Italije, Finske i Nizozemske

Vrijednost javne nabave u Republici Hrvatskoj kreće se oko 14% vrijednosti BDP-a, što znači da je vrijednost ugovora o javnoj nabavi na godišnjoj razini iznosi oko trećine državnog proračuna - 44,8 milijardi kuna u 2016. godini. Javna nabava obuhvaća preko 50.000 ugovora godišnje, a Hrvatskoj su ulaskom u EU na raspolaganju dodatna značajna financijska sredstva iz fondova EU, što rezultira s oko dodatnih 4 milijarde kuna i 800 ugovora javne nabave godišnje.

Države članice Europske unije implementiraju različite mjere unapređenja sustava javne nabave kojima pokušavaju postići što veće pozitivne efekte na naručitelje, poduzetnike, ali prvenstveno na građane, odnosno društvo u cjelini. Navedene mjere uključuju korištenje javne nabave s ciljem razvoja zajednice, što većom koristi za stanovnike, povećanje zaposlenosti, razvoj pametnih gradova i područja, energetske uštede i pozitivne učinke na okoliš, primjenu socijalnih mjera te mjera za korištenje javne nabave inovativnih rješenja. Pritom je važno napomenuti da se navedenim mjerama posredno pokušava postići i što veći povrat, odnosno reinvestiranje od strane dobavljača u nacionalnu ili regionalnu ekonomiju.

Uštede od samo 10% vrijednosti javne nabave oslobodile bi Hrvatskoj preko 4 milijarde kuna godišnje za potencijalno nove razvojne projekte.

Upravo iz tih razloga, navedenim temama bavit ćemo se na prvoj međunarodnoj konferenciji o javnoj nabavi u Hrvatskoj, "Prakse javne nabave država članica EU", koja se održava 17. i 18. svibnja 2018. u Remisens Premium Hotelu Ambasador u Opatiji.

Cilj konferencije je unapređenje primjene Zakona o javnoj nabavi i pozicioniranje i prepoznavanje javne nabave kao jednog od generatora razvoja gospodarstva Republike Hrvatske. Konferencija će biti interaktivnog karaktera. Primjere i praksu javne nabave zemalja članica iznijet će stručnjaci iz Italije, Finske i Nizozemske, a kao izlagači pridružit će im se i predstavnici Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu te InfoDom i Narodne novine. Sudionici konferencije će, osim niza primjera iz prakse, moći dobiti odgovore na svoja pitanja, družiti se i razmjenjivati iskustva s međunarodnim i domaćim stručnjacima, kao i sa svojim kolegama iz cijele Hrvatske.

Konferenciju, suradnji s tvrtkom PTCS Services iz Finske organizira Projekt jednako razvoj - hrvatska konzultantska tvrtka specijalizirana za projekte Europske unije.

Kotizacija iznosi 1.850,00 kn + PDV te je za grupne prijave moguće ostvariti gratis kotizacije (4+1 gratis, 7+2 gratis, 10 i više kotizacija + 3 gratis). Više detalja pronađite ovdje. Zainteresirani se za sve detalje mogu javiti na e-mail: info@javna-nabava.info ili na brojeve telefona: 01/8897 152, 01/8897 312.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije