Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New Link konferencija

Kako izgraditi turističku destinaciju koja je i ugodno mjesto za život?

Marko Dabrović
Foto: Bojan Mrđenović
25.09.2018.
u 12:31

Turistički potencijali moraju biti integrirani u gradsko tkivo i dostupni svim stanovnicima jer je tek tada moguć održiv i kvalitetan razvoj destinacije, smatra Marko Dabrović iz arhitektonskog studija 3LHD

Dobro je poznato da je Rovinj jedan od najuspješnijih hrvatskih turističkih gradova. Taj je grad u posljednjih 15 godina kontinuiranim planiranjem destinacije doživio drastične promjene. O njima će na nadolazećoj New Link konferenciji 4. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti govoriti poznati hrvatski arhitekt Marko Dabrović. Tijekom predavanja „Rovinj – javna i turistička infrastruktura“, Dabrović će se osvrnuti na arhitekturu kao podlogu za stvaranje urbane javne infrastrukture i novih, kvalitetnih sadržaja za stanovnike i goste i to kroz pregled 3LHD-ovih radova u Rovinju.

Radovi studija za arhitekturu i urbanizam 3LHD uključuju promišljanje urbanizma zone Monte Mulini, projekte poput Hotela Lone i plaže Mulini. Također, studio 3LHD radio je i na rekonstrukciji Hotela Park i prostora šetnice ispred njega u atraktivan i pristupačan prostor novog gradskog okupljanja. Reprogramiranjem sadržaja u zoni napuštene industrije u centru grada bavili su se na projektu xTDR u Rovinju, a slične teme otvara i trenutno aktualan projekt Gredelj u Zagrebu. Prenamjena bivših industrijskih zona, otvaranje prostora i uvođenje niza gradskih sadržaja najviših standarda od velikog su značaja za razvoj gradova.

Kao krucijalne faktore uspjeha spomenutih rovinjskih projekata, Dabrović navodi dobru suradnju grada, države i privatnog investitora, koja je onda rezultirala i iznimno dobrim prihvaćanjem i korištenjem novih sadržaja među lokalnim stanovništvom.

- Projekte je moguće kvalitetno realizirati tek kada su zadovoljene sve strane. Dugoročno su jedino takvi projekti održivi i podižu vrijednost destinacije. Kada su zadovoljeni javni interesi i svi urbanistički okviri, gradska uprava će projekt odobriti i na taj način omogućiti njegovu realizaciju, a privatni su investitori ti koji projekt financiraju ako su zadovoljeni njihovi interesi – kaže Marko Dabrović.

Predavanjem na New Linku bit će posebno naglašena važnost lokalnog stanovništva prilikom planiranja nove infrastrukture i sadržaja turističke destinacije jer ignoriranje njihovih potreba i isključivi fokus na turistima znači da će ta destinacija postati resort, a resorti su potpuno prazni više od pola godine, smatra Dabrović.

- Turističke se destinacije ne mogu razvijati samo za sezonske goste. Iznimno je bitno kod planiranja nove infrastrukture i sadržaja u obzir uzeti lokalne ljude koji će ih koristiti cijele godine. Turistički potencijali moraju biti integrirani u gradsko tkivo jer je tek tada moguć održiv i kvalitetan razvoj destinacije – napominje taj nagrađivani arhitekt.

Sve značajne promjene u Rovinju događale su se postupno tijekom više od desetljeća, što dokazuje da je dugoročni razvoj turističke destinacije nemjerljivo važniji od stihijske gradnje koja je nerijetko izvan svakog konteksta. A dugoročni razvoj je, pojašnjava, zajednički zadatak gradske uprave, arhitekta, urbanista, turističke zajednice te privatnog sektora.

- Svatko od njih ima svoju ulogu. Da bi se razvojem zaista osigurao rast vrijednosti destinacije iznimno je bitna ekološka osviještenost i održivi pristup investitora, dok gradska uprava uz stručnu pomoć arhitekata i urbanista uređuje pravila kroz generalne i detaljne urbanističke planove. Nitko pojedinačno ne može kontrolirati razvoj – zaključio je Dabrović.

Osim Marka Dabrovića, na konferenciji New Link koju organizira vodeći domaći marketplace Njuškalo, svoja će izlaganja imati priznati domaći i svjetski stručnjaci. Iz Kopenhagena u Zagreb stiže urbanist i političar Morten Kabell, koji će održati predavanje na temu filozofije održivog načina života. Damjan Geber iz domaće kreativne agencije Brigada objasnit će kako percepcija kvarta utječe na cijenu nekretnina. Najveća agencija za nekretnine iz New Yorka, Corcoran grupa, publici će predstaviti najbolje primjere i prakse tržišta nekretnina SAD-a, dok će Robert Pokrovac iz Erste nekretnina izložiti temu mogućnosti stvaranja novog stabilnog okruženja na hrvatskom tržištu.

Treće izdanje konferencije otvorit će mnoga važna pitanja iz područja trgovanja nekretninama, arhitekture i urbanizma, a upravo spomenuti govornici potrudit će se dati odgovore na njih, uz osvrt na trendove koje donosi budućnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije