Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODEL ZA MIROVINU

Kako do veće mirovine? Zemlje mijenjale štetni model 2. stupa, Hrvatska ga ne dira

11.08.2022.
u 16:11

Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog savjeta Republike Srbije, koji je doktorirao na temi 2. stupa u istočnoeuropskim zemljama, u svom radu "25 years of averting the old age crisis in Eastern Europe" pojašnjava da je studija Svjetske banke "Sprečavanje krize starosti" duboko utjecala na mirovinske sustave u istočnoj Europi koja ih je masovno privatizirala umjesto dotadašnjeg sustava međugeneracijske solidarnosti, dok su zemlje zapadne Europe odbacivale takve inicijative.

Komentara 33

LI
Lisa
21:36 11.08.2022.

Očito da su od 2. stupa sve zemlje odustale jer od njega koristi imaju samo banke i interesne skupine kojima su fondovi samoposluživanje . Banke su očito vrlo uspješne u marketingu jer su putem svojih plaćenika uvjerili ljude da jee u 2. stupu naš novac. A to nije točno jer nam se taj novac oduzima čim odemo u mirovinu. Ova analiza to vrlo jasno, pravno i činjenično dokazuje. A već znamo da je nakon inflacije, naknada i loših ulaganja realna vrijednost tog novca svakim danom sve manja i manja. 2. stup treba pretvoriti u 3. stup kao i sve druge zemlje u svijetu i tako spriječiti da nam se taj novac oduzme s odlaskom u mirovinu!

Avatar fidelio
fidelio
17:16 11.08.2022.

Udara se u talambase :) Nema love u proračunu, pa bi dobro došlo vratiti sredstva iz drugog stupa u proračun. Vjerni mediji, pišite da je drugi stup štetan...

PE
pebe
20:46 11.08.2022.

Zna li netko moze li ustedevina iz drugog stupa biti jamcevina za podizanje kredita, ili moze li se uzeti novac neposredno prije mirovine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?