Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI ADAC

Još jedino Nizozemska ima bolje kampove nego Hrvatska

Naljepša plaža Jadrana
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
25.01.2020.
u 11:10

U prestižni ADAC-ov vodič ponajboljih europskih kampova ušla 134 hrvatska kampa i osam više nego prošle godine

Hrvatski kampovi napravili su lani u Europi najveći skok u kvaliteti i ozbiljno se približili nizozemskima, koji su na prvome mjestu, ocijenili su inspektori prestižnog europskog vodiča kampova – njemačkog autokluba ADAC, koji broji više od 18 milijuna članova. Pritom, kvalitativni porast u hrvatskim kampovima iznosi 2,1 posto, dok je kvaliteta upravo nizozemskih kampova – stagnirala.

U svoj popis najboljih europskih kampova za 2020. ADAC je, inače, uvrstio čak 134 hrvatska i čak osam više nego u 2019. Tri nova kampa dobila su, pritom, i posebnu oznaku Superplatz 2020. kojom se mogu pohvaliti samo najbolji od najboljih kampova na Starom kontinentu.

Tu oznaku, inače, nosi 13 hrvatskih kampova, a od sada i Aminess Camping Sirena iz Novigrada, Istra Premium Camping Resort iz Funtane te Camping Čikat na Malom Lošinju. Ukupno, Ličko-senjska županija ima jedan, Zadarska dva, Primorsko-goranska četiri te Istarska županija šest kampova u toj prestižnoj top-kategoriji kvalitete.

U Hrvatsku su stigla i druga ADAC-ova priznanja. Posebno priznanje za prvo mjesto u kategoriji „Inovacije i razvoj“ stiglo je u Istra Premium Camping Resort u Funtani, a 31 kamp dobio je oznaku za posebne pogodnosti za odmor obitelji s djecom, 21 se ističe ponudom za goste sa psima, za naturiste ih je, prema ADAC-u, posebno atraktivno 19, a sedam ih je označeno kao mjesta odlične wellness-ponude.

ADAC-ova priznanja su itekako važna s obzirom na to da je njegov vodič ključan izvor informacija za njemačke goste, koji su tradicionalno skloni hrvatskoj obali. Lani ih se, recimo, u našim kampovima odmaralo 1,2 milijuna, a ostvarili su 8,7 milijuna noćenja, što je 45 posto svih noćenja u domaćim kampovima. Pritom je rezultat s njemačkog tržišta bolji dva posto nego tijekom 2018. godine.

– ADAC je još jednom potvrdio kako hrvatski kamping ima potencijala postati najkonkurentniji na Mediteranu. Ponosimo se svojim članovima koji svake godine ulažu u podizanje kvalitete, što su prepoznali i gosti i ocijenili cjelokupan hrvatski kamping još boljim nego proteklih godina. Konstantan rast koji ostvarujemo u posljednjih deset godina pokazatelj je važnosti ulaganja u razvoj ovog sektora, koji znatno doprinosi turizmu i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu – komentar je Adriana Palmana, direktora Kamping udruženja Hrvatske, koje okuplja 271 hrvatski kamp.

– Inače, Nijemci najradije biraju domaće destinacije, a kada putuju u inozemstvo, prvi im je izbor Italija, a odmah na drugom mjestu upravo je Hrvatska. To nam daje optimizam za budućnost jer rezultati pokazuju kako smo na pravom putu i vjerujemo da možemo u budućnosti biti još i bolji _ dodaje Palman.

Inače, kampiranju kao načinu ljetnog odmora u Europi ne pada popularnost. Broj noćenja ostvarenih u europskim kampovima raste po stopi od tri posto, a toliki je u porastu i prodaja kamping-vozila.

Ključne riječi

Komentara 1

CA
cacko
18:03 25.01.2020.

Gosp. onda ste jako malo upoznati sa tom temom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije