Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Jedna od najprosperitetnijih županija, broj tvrtki povećan za 12,1 posto

01.05.2014.
u 17:07

Mali i srednji poduzetnici u županiji ostvarili su zajedno 600 milijuna kuna operativne dobiti.

Primorsko-goranska županija je s ukupno 9115 poslovnih subjekata u 2012. godini držala 8,7 posto udjela u ukupnom broju poduzetnika u Hrvatskoj što je čini jednom od najprosperitetnijih županija u našoj zemlji, 4. po broju registriranih tvrtki.

Prema podacima agencije Bisnode, u odnosu na 2008. godinu, broj subjekata u ovoj županiji 2012. povećao se za 12,1 posto. Mali poduzetnici čine 98,8 posto ukupnog broja tvrtki, dok je onih srednje veličine jedan posto. Svi poduzetnici u Županiji ukupno zapošljavaju 60.783 osobe, što je svrstava na treće mjesto u Hrvatskoj s udjelom od 7,1 posto ukupno zaposlenih. Za razliku od velikih tvrtki, koje su broj zaposlenih od 2008. godine povećale za 23,5 posto, u malim i srednjim poduzećima radi 10 posto zaposlenih manje. 

Ukupni prihodi

Ukupno ostvareni prihodi u 2012. godini iznosili su 33 milijarde kuna, što čini 5,3 posto udjela na razini Hrvatske. Opet su u odnosu na 2008. godinu veliki ostvarili rast, dok su mali poduzetnici zabilježili smanjenje od 22,3 posto, a srednji od 17,7. Udio malih poduzenika u prihodima iznosi 46,1 posto, dok je udio srednjih 21 posto. Gledajući neto dobit, Primorsko - goranska županija je jedna od četiri županije u kojoj su sve kategorije subjekata prema veličini (mali, srednji, veliki) ostvarili kumulativnu neto dobit.

Ukupna neto dobit na razini županije bila je 1,18 milijardi kuna, što je najveća neto dobit nakon Splitsko - dalmatinske županije. Kako pojašnjava Branimir Kovačić, analitičar Bisnodea, mali i srednji poduzetnici ostvarili su zajedno 600 milijuna kuna operativne dobiti, što je za 37,1 posto manje nego u 2008. godini. "Pod utjecajem recesije, investicije u dugotrajnu imovinu su kod malih subjekata bile manje za 35,1 posto, dok su kod srednje velikih subjekata manje za 52,5 posto. Ukupno su mali i srednji subjekti u 2012. godini realizirali 1,37 milijardi kuna investicija u dugotrajnu imovinu", kaže Kovačević. Poslovni subjekti u županiji su ukupno ostvarili 5,8 milijardi kuna prihoda na inozemnim tržištima.

Od toga 4,1 milijarda kuna izvoza otpada na male i srednje subjekte. Udio izvoza u prihodima županije povećao se s 14,1 na 18 posto. "Kada je naplata potraživanja u pitanju, prosjek županije su 83 dana. Međutim, prosjek spuštaju veliki poduzetnici kod kojih je prosjek naplate potraživanja 45 dana. Mali uspiju naplatiti svoja potraživanja prosječno za 105 dana. Kada se pogledaju prosječni dani plaćanja dobavljača, situacija je još nepovoljnija po male poduzentike, koji u prosjeku plaćaju obveze prema dobavljačima za 140 dana, srednji za 88, a veliki za 87", naglašava Branimir Kovačević. Prosječna neto plaća imala je blagi rast u petogodišnjem razdoblju, te je kod malih poduzetnika u prosjeku iznosila 4141 kune, dok je kod srednje velikih bila 5111 kuna. 

Vodeća trgovina

Među djelatnostima po broju subjekata vodeća je trgovina. Od ostalih djelatnosti još se ističu stanogradnja i poslovanje nekretninama. Sa 1,05 milijardi kuna neto dobiti, brodogradnja je najprofitabilnija djelatnost. Ukupno su 723 poslovna subjekta na području županije imala najvišu bonitetnu ocjenu u kontinuiranom trogodišnjem razdoblju. Među tim poduzetnicima je njih 715 malih. Među srednje velikim poduzećima, odličan primjer uspješnog poslovanja iz brodograditeljske djelatnosti koja tradicionalno ima veliki značaj za ovu županiju, ističe se  Dalmont iz Kraljevice.

Tvrtka kontinuirano ima najvišu bonitetnu ocjenu, a u 2012. godini zapošljavala je 112 radnika. Prihodi su im iznosili 34,1 milijun kuna, dok je neto dobit bila 3,9 milijuna kuna. Proizvođač metalnih konstrukcija i njihovih dijelova Elcon Geraetebau iz Rijeke, ističe se izuzetno visokom neto profitnom maržom koja je u 2012. godini iznosila 27,4 posto. Elcont 99,1 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu, a investicije u dugotrajnu imovinu iznosile su 7,5 milijuna kuna. Oko 86 zaposlenika tvrtke u prosjeku prima plaću od 5491 kunu, a što je više od županijskog prosjeka. Izdavač knjiga In Tech iz Rijeke zapošljava 39 osoba uz vrhunske bonitetne ocjene. Prihodi u 2012. godini iznosili su im 36,6 milijuna kuna, dok je neto dobit bila osam milijuna.

I ova tvrtka čak 99,5 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu. Njihovi dobavljači se u prosjeku isplaćuju za 13 dana, a tvrtka je jedan od rekordera prema visini prosječne neto plaće, koja je iznosila 11.281 kunu.Među srednje velikim poduzećima najviše zapošljava veletrgovac metalima i metalnim rudama Auro Domus iz Rubeša, njih  658 s prihodom od 688 milijuna kuna. Calligaris i Ravna iz Ravne Gore primjeri su uspješnih malih tvrtki s velikim brojem zaposlenih i značajnim prihodom.  Calligaris ima 174 zaposlenih i 40,4 milijuna kuna prihoda, a Ravna 105 zaposlenih i 28,8 milijuna prihoda. Proizvođač slavina i ventila, TTO Thermotechnik iz Lukeža, zapošljava 50 radnika koji su realizirali 53,6 milijuna kuna prihoda. Dinamarin, koji se bavi pomorskim i obalnim prijevozom robe, primjer je uspješnog stranog ulaganja u županiju. U tvrtki je bilo zaposleno 41 radnik, a prihodi su iznosili prilično visokih 72,5 milijuna kuna. Marina Punat iz Punata koja se bavi zabavnim i rekreacijskim djelatnostima zapošljava 55 osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije