Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAGANJE U PROIZVODNJU

Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta

Dekor tvornica rasvjete
13.01.2020.
u 11:40

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18,5 mil. kuna, od kojih je iznos bespovratnih sredstava 6.7 mil. kuna

U samom središtu grada Zaboka nalazi se Dekor tvornica rasvjete, koja već dugi niz godina proizvodi sve vrste rasvjetnih tijela za različite vrste objekata, ulice, trgove i parkove. S radom su krenuli 1960. kao Zanatska radnja za izradu električnih svjetiljki i ukrasnih predmeta, a danas je Dekor tvornica rasvjete d.o.o. u domaćem privatnom vlasništvu i jedina tvornica rasvjetnih tijela u Hrvatskoj. Proizvodni pogon prostire se na 20.000 m2, a tvornica trenutno zapošljava 70 radnika. Specijalisti su za izradu rasvjete po narudžbi, dizajnu ili specijalnom zahtjevu naručitelja. U Dekoru se tako primjerice proizvode lusteri za najluksuznije putničke brodove na svijetu, rasvjeta za hotele, rezidencijalne ili sakralne objekte koja se proizvodi po zahtjevu dizajnera interijera, zatim dekorativna energetski učinkovita vanjska moderna i klasična rasvjeta te specijalna rasvjeta za industrijske pogone s posebnim karakteristikama u smislu sigurnosti, IP klasifikacije i posebno dugačkog životnog vijeka.

U cilju daljnjeg jačanja tehnoloških mogućnosti, povećanja kapaciteta te proširenja proizvodnog asortimana prijavili su se na natječaj „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta za malo i srednje poduzetništvo“ koji provodi HAMAG-BICRO u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ciljevi projekta su rast konkurentnosti, proširenje proizvodnog asortimana, jačanje tehnoloških mogućnosti i znanja, edukacija ljudskih potencijala, povećanje kapaciteta, otvaranje novih radnih mjesta te rast prihoda od prodaje i izvoza.

„Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava izgradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta došao je za nas u pravi trenutak, u vrijeme kada smo ionako planirali krenuti u obnovu strojnog parka. Plan investicije izradili smo ranije, dok je natječaj još bio u najavi. Kada smo pripremali projektni prijedlog odlučili smo da ćemo, ako nam bespovratna sredstva budu dodijeljena, kupiti strojeve najboljih proizvođača i najboljih karakteristika, onakve koji će nam omogućiti da što je moguće više automatiziramo proizvodni proces malih serija specijalnih proizvoda“, istaknula je direktorica Nevenka Varjačić.

„Unaprijed spreman projektni prijedlog i sva dokumentacija omogućila nam je da u provedbu projekta krenemo ubrzo nakon otvaranja natječaja te smo prvi stroj (CNC tokarilicu s dodavačem) od njih osam nabavili u listopadu 2018. iako još nismo znali hoće li nam bespovratna sredstva biti dodijeljena ili ne. Taj stroj bio je prvi na popisu za nabavku i u slučaju da nam bespovratna sredstva ne budu odobrena. Do sada smo od ukupno osam strojeva koji su u ovom investicijskom planu, nabavili CNC tokarilicu s dodavačem i dva CNC kovinopojasarska stroja za izradu raznih oblika metalnih rozeta do veličine promjera 800mm“, ističe.

U studenom 2019. ugovorena je kupnja 5-osne cnc glodalice veličine stola 3500*1050mm s glavnim vretenom snage 46kW i 3- osne cnc glodalice veličine stola 2500*950mm. Ovi će strojevi biti instalirani najkasnije do kraja svibnja 2020. Prošli tjedan završen je rok za dostavu ponuda za kupnju preostala tri stroja koja zajedno čine najveći dio investicije: 5-osna CNC savijačica snage najmanje 1100kN i duljine savijanja najmanje 2900mm, CNC stroj za probijanje lima nominalnog radnog područja 3000*1500mm s mogućnošću probijanja materijala debljine do 8 mm i automatskim punjenjem i sortiranjem izradaka i posljednji, a i najskuplji stroj u ovoj investiciji - fiber laser snage 10kW radnog područja 3000*1500mm koji može rezati npr. aluminijsku, čeličnu ili inox pločevinu debljine 25mm s automatskim punjenjem i sortiranjem izradaka.

„Ako uzmemo u obzir da su zasad instalirani i u pogonu tek CNC tokarilica s automatskim dodavačem i kovinopojasarski strojevi vrlo smo zadovoljni rezultatom koji se očituje u značajno povećanoj efikasnosti proizvodnje. Tek u narednoj godini nakon kompletiranja novog strojnog parka, instaliranja softvera, izrade nove web stranice i provedene obuke zaposlenika moći ćemo ocijeniti rezultate investicije“, zaključuje.

Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije