Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Libra

Je li Zuckerberg dovoljno jak da sam napravi kriptovalutu?

Libra
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
07.10.2019.
u 12:29

Francuska i Njemačka najavile su da će blokirati libru u Europi i da će poduprijeti globalnu i javnu kriptovalutu, koja neće biti u rukama jednog čovjeka ili grupe ljudi.

U petak je PayPal postao prvi član koji je napustio Libra Organisation, entitet koji je stvorio Facebook radi stvaranja globalne digitalne valute libre. U organizaciji su još Uber, Spotify, Lyft i još 25 drugih kompanija.

Valute – državne ili privatne

Ranije su neke važne financijske organizacije poput Vise i Mastercarda najavile kako će preispitati svoju ulogu u Libri. Zanimljivo, tek nekoliko sati prije PayPalove objave u francuskom je mediju Les Echos izišao intervju sa šefom Applea Timom Cookom koji je žestoko napao samu ideju postojanja globalne digitalne valute u privatnim rukama nazivajući to tek grabeži i gladi za moći. Upitna je namjera Applea za pokretanjem vlastite digitalne valute nakon što je uložio znatna sredstva u digitalne novčanike, mobilna plaćanja te potrošačko kreditiranje putem posebne kartice plasirane u suradnji s Goldman Sachsom.

– Mislim da valute moraju ostati u rukama država. Nije mi ugodna pomisao da grupa privatnika pokušava ustanoviti konkurentnu novčanu jedinicu. Privatna tvrtka ne bi trebala tako osnaživati svoj utjecaj i moć, rekao je Cook.

Foto: Reuters/PIXSELL

Navodnu motivaciju u kreiranju nove globalne valute otkriva sama organizacija Libra upravo u priopćenju odluke PayPala:

– Vrsta promjene koja će rekonfigurirati financijski sustav tako da će biti okrenut ljudima, a ne institucijama osmišljenima da ljudima služe, bit će teška. Dobro je da smo obaviješteni o ovakvom manjku predanosti sada, a ne kasnije.

Rok je lipanj 2020. godine

U praktičnom smislu Librom biste mogli slati novac bilo kamo u svijetu, uz manje naknade nego što ih naplaćuju financijski servisi kakav je, recimo, Western Union. Facebook je najavio da će svoju digitalnu valutu pokrenuti u lipnju 2020., ali projekt je brzo došao u pitanje, prije svega zbog skeptičnosti regulatora u svijetu.

The Wall Street Journal izvijestio je kako Visa i Mastercard razmišljaju o povlačenju iz projekta upravo zbog mogućnosti prevelikog privlačenja pozornosti regulatornih tijela. Navodno su zbog toga Zuckerberg i njegov Facebook spremni pomaknuti datum lansiranja, ali ne i odustati. No, Francuska i Njemačka najavile su kako će blokirati libru u Europi te umjesto nje poduprijeti stvaranje javne kriptovalute. Zuckerberga zbog libre i zafrkavaju. Svoju su kriptovalutu već predstavila braća Tyler i Cameron Winklevoss, isti oni od kojih je Zuckerberg “posudio” ideju za Facebook. I ta se valuta zove gemini. Znači, Blizanci, da se izrazimo astrološki. Libra bi onda bila – Vaga.

U odnosu na najpoznatiju kriptovalutu, bitcoin, postoji jedna bitna razlika. Za rudarenje bitcoina ne trebate ničiju dozvolu, dok je za rudarenje Libre to potrebno, odnosno to je rezervirano samo za određene ljude ili entitete. Mnogi smatraju da postoji opasnost od toga da se dogodi ono što se dogodilo s pretraživanjem interneta kojim vlada Google, besplatnim e-mailom, opet Google. Postoji li opasnost da na sličan način novcem ovlada Facebook?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije