Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razduživanje

Javni dug pao na 282 milijarde kuna u rujnu 2018.

Zdravko Marić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
08.01.2019.
u 08:32

Smanjenje inozemnog duga događa se još od prosinca 2015. godine.

Unatoč plaćanju 2,5 milijardi kuna Uljanikovih dugova javni dug u 2018. godini trebao bi se zadržati na razini od 75 posto BDP-a, zaključili su analitičari Raiffeisen banke. To bi značilo da je Hrvatska zaključno s krajem prošle godine udio javnog duga u ekonomiji umanjila za više od 12 posto u odnosu na rekordna zaduženja javnog sektora koji su se bilježili krajem 2015. godine, odnosno na kraju mandata Zorana Milanovića.

Brojke govore i da je ministar Zdravko Marić u samo tri godine uspio smanjiti javni dug i u apsolutnim iznosima. Tako je u rujnu 2018. javni dug iznosio 281,8 milijardi kuna, dok je u prosincu 2015. bio sedam milijardi kuna veći. Raste domaća komponenta duga, a u inozemstvu se država sve više razdužuje. Analitičari RBA ističu da će država uz glavnicu od 2,5 milijarde kuna za Uljanik platiti i kamate pa će trošak saniranja škverova biti i veći nego se sada bilježi, ali bez obzira na to drže da će kretanja u fiskalnoj statistici ostati razmjerno povoljna. Pod tom ocjenom podrazumijevaju solidan primarni suficit te daljnji pad omjera javnog duga u odnosu na BDP, četvrtu godinu zaredom, pri čemu će pad udjela duga u BDP-u biti potpomognut nastavkom rasta gospodarstva te tečajnim kretanjima. Prije nekoliko su dana objavljena i kretanja vanjskog duga po kojima se Hrvatska u godinu dana na inozemnim tržištima razdužila za dodatnih 980 milijuna eura.

Smanjenje inozemnog duga bilježi se od prosinca 2015. godine otkad smo se razdužili više od 10 milijardi eura. Naime, u ljeto 2015. vanjski dug iznosio je 49,3 milijarde eura. Najbrže se, zbog popularnosti kunskih kredita, razdužuju građani i poduzetnici koji su posljednjih godinu dana svoj dug smanjili za 688 milijuna eura i sada u stranim valutama duguju još 13,5 milijardi eura.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar RuAF
RuAF
11:43 08.01.2019.

A Marić nam ne valja?

Avatar hrjosko
hrjosko
11:44 09.01.2019.

Svi u Hrvatskoj pričaju o bruto javnom dugu ali niko nespominje neto javni dug? Zašto? Hrvtatska je jedna od rijetkih zemalja u EU koja ima više imovine nego dugo!!!! Samo Norveška, Finska i Island imaju to što Hrvatska ima. Grčka, Italija, Španjolska... bruto i neto su ured isto perko 120% samo kod nas je 74% bruto a neto je u debelom minusu!! Što zanči da imamo više imovine nego duga. Zato dug nije nakakav problem, samo treba bolje uprvljati sa državnjom imovinom!

VI
virtual1
11:33 08.01.2019.

majko mila kad ste toliko stigli ukrasti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije